Razmjena znanja

Simpozij u Rijeci: Ranim otkrivanjem epilepsije do njezinog boljeg liječenja

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osim o epilepsiji kao simptomu rijetkih bolesti i potrebi njihova ranog otkrivanja, simpozij će se pozabaviti epilepsijom kod osoba oboljelih od autizma, Down-sindroma i neurokutanih bolesti, a bit će riječi i o primjeni suvremenih antiepileptičkih lijekova te kanabisa u djece oboljele od epilepsijeRIJEKA – Međunarodnim simpozijem Epilepsije razvojne dobi i rijetke bolesti koji je započeo u Rijeci, Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka obilježava 15. godišnjicu djelovanja svog Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi.


– Epilepsiju i rijetke bolesti povezali smo zbog činjenice jer se većina rijetkih bolesti manifestira neurološkim simptomima i epileptičnim napadima. Epilepsija često skriva rijetku bolest koja se prezentira epilipetičnim napadima, a što ranije otkrivanje bolesti, omogućava nam njezino bolje liječenje, kaže prof. dr. Igor Prpić voditelj Referentnog centra u riječkoj Klinici za pedijatriju i organizator simpozija.


Dostupnost terapije


Prema njegovoj ocjeni, dostupnost terapije za rijetke bolesti u Hrvatskoj je vrlo dobra, kao i dijagnostika, a međunarodni simpoziji koji poput ovog okupljaju stručnjake iz zemalja u susjedstvu dodatno osnažuju razmjenu iskustava i saznanja o rijetkim bolestima i epilepsiji.
Osim o epilepsiji kao simptomu rijetkih bolesti i potrebi njihova ranog otkrivanja, simpozij će se pozabaviti epilepsijom kod osoba oboljelih od autizma, Down-sindroma i neurokutanih bolesti, a bit će riječi i o primjeni suvremenih antiepileptičkih lijekova te kanabisa u djece oboljele od epilepsije.


Klinika za pedijatriju i njezin Zavod za neurologiju i dječju psihijatriju jedini je centar u Hrvatskoj za liječenje posebnog tipa rijetke bolesti neuronalne ceroidne lipofuscinoze i među prvim je referentnim centrima u KBC-u Rijeka.


Uz stacionarni dio koji broji 13 kreveta, obuhvaća i neurofiziološki laboratorij za elektroencefalografiju (EEG), elektromioneurografiju (EMNG) i evocirane potencijale (EP), kabinet za intrakranijski ultrazvuk te polikliničke ambulante i dnevnu bolnicu.


Godišnje se na Zavodu hospitalizira oko 500 djece dok se u dnevnoj bolnici prosječno se obradi oko 300 pacijenata, u neurološkoj ambulanti oko 4.000 pregleda, a u neurorazvojnoj 500 pregleda. U ambulanti i dnevnoj bolnici za dječju psihijatriju koja se nalazi u sklopu istog zavoda godišnje se obradi oko 2.500 pacijenata.Pored supspecijalista dječje neurologije članovi su tima i dječji psihijatri, oftalmolozi, audiolozi, klinički psiholozi, fizijatri, logoped, defektolog, socijalni radnik, nutricionisti, neurokirurzi.


Novi postupci


– Tijekom djelovanja Referentnog centra uvedeni su brojni dijagnostički i terapijski postupci za konvulzivne poremećaje, posebna se pažnja posvećuje neuropsihologijskoj dijagnostici i praćenju djece s epilepsijom koju provode četiri psihologa sa specijalizacijama iz kliničke psihologije.


Od novih dijagnostičkih metoda uvedeno je dugotrajno holter-elektroencefalografsko snimanje koje se za sada u Hrvatskoj jedino provodi u našem Zavodu. U terapijskom području uvedena je primjena dijetoterapije u liječenju farmakorezistentnih epilepsija, i to modificirana Atkinsonova dijeta, a također smo prvi u državi započeli nadomjesnu enzimsku terapiju intraventrikularnom primjenom u liječenju simptomatske epilepsije.


U idućem razdoblju planira se uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka – uvođenje postupka objektivnog ispitivanja kognitivne funkcije, uvođenje neurofeedback tehnike uz edukaciju dječjih psihijatara i suradnju psihologa, uvođenje tranzicijske ambulante za djecu s neurološkim bolestima i poremećajima u razvoju te uvođenje ambulante za tvrdokorne epilepsije, najavljuje prof. dr. Prpić.