Druga morska akcija

SIGURNA PLOVIDBA Od 47 brodica, 10 u prekršaju, platili 22.550 kuna kazni

Vladimir Mrvoš

U riječkoj akciji sudjelovalo 19 djelatnika LK Rijeka / Foto S. DRECHSLER

U riječkoj akciji sudjelovalo 19 djelatnika LK Rijeka / Foto S. DRECHSLER

Na cijelom Jadranu ukupno je obavljeno 360 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno 157 povreda propisa i naplaćeno 421.000 kuna kazni 


RIJEKA – Lučka kapetanija Rijeka sudjelovala je sa svoja tri broda, SAR (Search And Rescue) brodom “VID” i s dvije brodice, u drugoj po redu koordiniranoj akciji pod nazivom Sigurna plovidba – SP II. U akciji koja se provodi duž cijelog Jadrana na riječkom području je sudjelovalo 19 djelatnika riječke lučke kapetanije.


Cjelodnevno


Ukupno je obavljen 61 inspekcijski pregled i to 10 brodova, dvije jahte, 47 brodica te dva pregleda pomorskog dobra. Nakon provedene akcije utvrđeno je 10 povreda propisa te je izrečeno 9 novčanih kazni uz jedan prekršajni nalog. Naplaćeno je kazni u ukupnom iznosu od 22.550 kuna.
– Tijekom cjelokupne akcije puhala je jaka bura, promet na moru je bio slab, što se, posljedično, osjetilo na broju obavljenih pregleda, u odnosu na prethodnu akciju koja je obavljena 22. srpnja, rekao nam je Lučki kapetan LK Rijeka Darko Glažar.


Koordinirana akcija pojačanog nadzora trajala je u vremenu od 9 do 18 sati, a tijekom trajanja središnje akcije na cijelom Jadranu ukupno je sudjelovalo 80 službenika s 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava. Ukupno je izvršeno 360 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe. Posebna pozornost tijekom provedbe akcije posvetila se inspekcijskome nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.


Poštovati propise


Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštovali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području te su im izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 421.000 kuna.


Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe.