Vodiči iz školskih klupa

ŠETNJA KROZ POVIJEST BAKRA Samo staneš i slušaš o čemu “pričaju” Perilo, Turska kuća…

Slavica Mrkić Modrić

Imali smo integrirani nastavni dan u kojem smo praktično povezali naša znanja iz područja hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne kulture i sata razrednog odjela, kaže učiteljica Klara TurinaNa pitanja tko, što, kada, gdje, kako, zašto i još poneka, sebi samima odgovarali su učenici 4. razreda OŠ Bakar koji su učionicu zamijenili šetnjom voljenim gradom. Zapravo su prošetavajući Bakrom učili o njegovoj bogatoj prošlosti, ali i stjecali osnovne vještine turističkih vodiča. »Sat u gradu« osmislila je učiteljica Klara i to po principu – gledam, slušam, učim ili – ispričaj mi priču, pa ću ti ja uzvratiti pričom, a usput ćemo prekrasan dan iskoristiti za isto tako lijepu šetnju. Igrajući se turističkih vodiča, ovi su osnovci uistinu uživali i u Bakru, i u njegovoj bogatoj povijesti.


Svoju turu nazvali su »Šetnja kroz povijest«. Zašto? Pa, po uzoru na ljetnu turističku manifestaciju kojom počinje tradicionalna bakarska manifestacija imena »Margaretino leto« i koja posjetiteljima svakog lipnja otkriva jednu od brojnih priča bakarskog starog grada. I tako su šećući po povijesnoj crti Bakra njegovi klinci vidjeli, doznali i jedan drugom ispričali mnoštvo zanimljivosti iz povijesti ovog drevnog grada.
Bakar je kroz stoljeća nagomilao prebogatu baštinu pa i nije bilo baš lako načiniti itinerer za ovu šetnju. Srećom, ima dana, a ima i volje pa ono što je propušteno u ovom điru, lako se može nadoknaditi nekim idućim. A što se našlo u ponudi ovog »sata povijesti u gradu« ili, što su to obišli i o čemu su pričali tiristički vodiči »šegrti«?


– Obišli smo kamene mjere za sol i žito s kojima su trgovali naši preci, potom smo pomnije razgledali dvije neobične bakarske kuće, Tursku i Rimsku. Nakon što smo uživali u tišini rascvjetanih gornjogradskih uličica posjetili smo i pučku školu utemeljenu 1779. godine. Nisu nam promakle ni bakarske crkve sv. Andrije, sv. Križa i sv. Margarete, a skoro smo zapucali iz topova ispred slavnog Frankopanskog kaštela. Spustivši se do Jaza zavirili smo u povelju carice i kraljice Marije Terezije kojom je Bakar uzdigla do statusa kraljevskog grada, ali i potaknula razvoj danas slavnih suhozidnih vinograda Bakarskih prezida (Takala). U hladnoj vodi bakarskog Perila pronašli smo osvježenje, ali se i okušali u ulozi bakarskih pralja i pranju rublja na način sasvim drugačiji od današnjeg, priča priču o šetnji Bakrom inicijatorica iste, učiteljica Klara Turina.
A na upit otkud ideja za ovaj, vrlo zanimljiv način učenja, Turina kaže:


– Inspiracija mi je bio jedan razgled Bakra na koji nas je prije dvije godine odvela direktorica TZ grada Bakra Sonja Jelušić Marić. Djeca su bila oduševljena, a taj njihov dojam potaknuo me da u pripremi za peti razred osmislim ovakav školski dan, pogotovo kad je u obradi gradiva na red došla tema turističkih vodiča. Tako smo imali integrirani nastavni dan u kojem smo praktično povezali naša znanja iz područja hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne kulture i sata razrednog odjela.


Dodajemo – dobro se zabavili, protegli noge, nadisali se svježeg zraka, razveselili i sebe, i grad.


Baštinska škrinjica


– Osim što su bili sjajni vodiči, djeca su cijelu šetnju kroz bakarsku povijest dokumentirala tekstom i fotografijama koje su posložili u prekrasnu pozivnicu svima koji još nisu posjetili naš grad ili onima koji nam žele ponovno doći. Ova je pozivnica ujedno i naš doprinos projektu “Baštinska škrinjica” koji je nedavno pokrenula TZ Grada Bakra, naglasila je učiteljica OŠ Bakar, Klara Turina.


Njihova se slikovnica nalazi na ovom LINKU.