Riječki dragulj

Šest milijuna kuna za Trsatski kaštel: Gradina dobiva holograme!

Alenka Juričić Bukarica

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Opremanjem Gradine omogućit će se da se novi interpretacijski sadržaji, povezani s interpretacijskim centrom iz projekta Putovima Frankopana, a čije se otvorenje očekuje uskoro, predstave kao cjelovit riječki kulturno-turistički sadržajRIJEKA – Oko šest milijuna kuna trebala bi uprihodovati Turistička zajednica grada (TZG) Rijeke od EU projekata na kojima je partner. Riječ je o sedam EU projekata, među kojima su oni riječki, ali i oni prekogranični. Tu su projekti kojima je nositelj Grad, i to, Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ-a i Povežimo se baštinom, te projekt Putovima Frankopana kojem je nositelj Županija.


Prekogranična suradnja


TZG Rijeka je partner i na prekograničnim projektima Promotion of natural and cultural heritage to develop sustainable tourism ProNaCul čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Zasavje te EMOtional technologies for the cultural heritage valorization within cross-border UNDERGROUNDS – EMO.UNDERGROUNDS, a čiji je nositelj talijanska Općina Nardo. Isto tako, partneri su na projektu riječkog Filozofskog fakulteta Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika – razvoj unapređenje i provedba stručne prakse (PerPeTuUm aGile).


Petar Škarpa, direktor riječkog TZ-a napominje kako su dva projekta posvećena daljnjem unapređenju kvalitete boravka gostiju, ali i održavanja Trsatskog kaštela, kao jedne od najposjećenijih točaka za sve posjetitelje te razvoj kulturnog turizma.
– Na tu temu smo se kao partner uključili u dva međunarodna projekta i to Pronacul i Emoundergrounds. Oba projekta su dio programa prekogranične suradnje Adrion Jadransko-jonske regije koji obuhvaća cijelu Hrvatsku, Sloveniju i Grčku, veći dio Italije, te zemlje koje su u postupku pristupa Europskoj uniji, dakle, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Oba projekta, Pronacul i Emoundergrounds, planirano traju do kraja drugog, odnosno trećeg kvartala iduće godine. Ukupna vrijednost proračuna projekta Pronacul je oko 1,8 milijuna eura, od čega je naš udio 122 tisuće eura. Ukupna vrijednost proračuna projekta Emoundergrounds je oko 2,6 milijuna kuna, dok ćemo mi od toga dobiti oko 210 tisuća eura, rekao je Škarpa te dodao kako će u okviru oba projekta TZG Rijeke na Trsatskom kaštelu nabaviti novu opremu za kvalitetniju prezentaciju povijesne baštine. Dakle, u sklopu oba projekta pored redovnih administrativnih aktivnosti, financira se nabavka opreme i potrebna priprema dokumentacije i drugih materijala za prezentaciju.


Tako se za potrebe prezentacije bogate povijesne i kulturne baštine Trsata i Trsatskog kaštela planira nabava i pilot-primjena multimedijske i interaktivne instalacije za upravljanje i prezentaciju. Nabavit će se potrebna IT oprema i programska rješenja s videoprojektorima, opremom za virtualnu stvarnost, ali primjerice i hologram, potom kioske i drugo. Sama nabava opreme priprema se u drugoj fazi, dok će se prvom fazom znanstveno analizirati i definirati potrebni elementi za prezentaciju i potrebna tehnička rješenja. Dovršetkom projekta Trsatski kaštel tako će dobiti suvremenu interpretaciju i potrebnu opremu. To će omogućiti da se novi interpretacijski sadržaji, povezani s interpretacijskim centrom iz projekta Putovima Frankopana, a čije se otvorenje očekuje uskoro, predstave kao cjelovit riječki kulturno-turistički sadržaj.


Studentska praksa moguća u TIC-u i Info punktu

Projektom Povijest, Povijest umjetnosti, Talijanistika, Germanistika – razvoj unapređenje i provedba stručne prakse (PerPeTuUm aGile, čiji je glavni nositelj Filozofski fakultet u Rijeci, se želi riješiti problem nedovoljne zastupljenosti stručne prakse u studijskim programima posebno na preddiplomskoj razini. Kako pojašnjavaju u riječkom TZ-u, kroz partnerstvo se planira uspostaviti novi model prakse za studente svih odsjeka kroz razvoj kompetencija u turističkom sektoru, kao i zaštite okoliša.
– U ovom projektu sudjelovat ćemo kao mentori studentima koji će odrađivati praksu u Turističkoj zajednici grada Rijeke, posebno u Turističkom informativnom centru i Info punktu Trsatski kaštel, pojasnio je Petar Škarpa.

Promocija i vidljivost


Osim suvremene interpretacije povijesti i legendi Trsatskog kaštela, EU novcem će se financirati i nabava novog i prilagođenog nadzornog sustava koji će pored osiguranja samog prostora Gradine, obuhvatiti i područje parka te prilaz. Također se nabavlja sustav za brojenje i kontrolu posjetitelja Trsatskog kaštela i manifestacija koje se ovdje održavaju.


Ulaganje u Trsatski kaštel se provodi i kroz projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, a koji promovira srednjovjekovnu Rijeku i Kvarner kroz priču o srednjovjekovnoj hrvatskoj plemićkoj obitelji Frankopan te obuhvaća 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca. Riječki TZ jedan je od 12 partnera na ovom projektu u sklopu kojeg su dosad nabavljeni oprema rasvjete i razglasa, bine i scenska oprema, stolovi, stolice, štandovi te srednjovjekovni kostimi. Završetkom projekta, koji se očekuje kroz mjesec dana, također će se otvoriti i novouređeni interpretacijski centar na Trsatskom kaštelu te dovršiti postavu jedinstvene signalizacije.


Dodajmo i da je TZG Rijeke kao partner na EU projektu Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ-a zadužen za promociju i vidljivost projekta. Riječ je, naime, o projektu koji se bavi promocijom odredišta prirodne baštine, a u okviru kojeg će se, uz ostalo, uspostaviti interpretacijski centar na otvorenom u Rijeci.


Valorizacija reprezentativnih spomenika

Jedan od važnih projekata u koje je riječka Turistička zajednica uključena jest i projekt Povežimo se baštinom koji je dio projekta udruživanja gradova i općina na području urbane aglomeracije Rijeka. Nositelj je, dakle Grad Rijeka, s time da projekt povezuje još i općine Mošćeničku Dragu, Lovran, Kostrenu, Čavle, Viškovo i Klana i gradove Opatiju, Kraljevicu i Kastav. Naime, Hrvatska je još 2014. potpisala Sporazum o partnerstvu u kojem su definirani i gradovi koji mogu koristiti takozvani Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).


Radi se o gradovima iznad 100.000 stanovnika koji mogu formirati urbane aglomeracije. Temeljna svrha projekta jest izgradnja novih i revitalizacija postojećih lokacija kulturno–povijesne baštine s ciljem stvaranja novih turističkih proizvoda uz njihovu integraciju u turističku ponudu. Projekt traje do kraja iduće godine, a »težak« je preko 76 milijuna kuna, od čega oko 1,8 milijuna ide riječkom TZ-u za rad na promidžbi i vidljivost integrirane turističke destinacije. Upravo je u tijeku prva nabava usluga izrade marketinške i komunikacijske strategije projekta, a dio aktivnosti projekta koji slijede jest usmjeren na uređenje novog interpretacijskog centra koji se tijekom sljedeće godine planira otvoriti u prostoru Filodrammatice.


Isto tako, u sklopu projekta Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine gdje je Grad Rijeka također glavni nositelj, TZG Rijeke je također zadužen za aktivnosti promidžbe i vidljivosti. Da podsjetimo, to je projekt preko kojeg je obnovljena Palača šećerane te se obnavlja brod »Galeb«.