Francuski umjetnik

Sedmi Art kamp Empeduja na Biviju u potpunosti posvećen Marcelu Duchampu i šahu

Paulina Plazonić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

I pravi, i performerski šahNa Biviu je održan sedmi Art kamp Empeduja koji je ove godine u potpunosti bio posvećen Marcelu Duchampu, francuskom umjetniku čiji se rad povezuje s dadaizmom, kubizmom i konceptualnom umjetnošću, i njegovoj ljubavi prema šahu.


Art Kamp otvoren je zato šahovskim turnirom, a pobjednika turnira Sandra Šafara iz riječkog kluba »Junior« dočekala je novčana nagrada od tri tisuće kuna i simbolični dar – pisoar.


– Znojio sam se do zadnjeg poteza. Bilo je sedam partija u prvom dijelu turnira, i sad zadnje dvije u finalu – ne znam koja mi je bila teža. Zadnji suparnik bio je također jako dobar igrač, ali kombinacija vremena i pritiska je bila presudna, rekao je Sandro.

Art kamp Empduja otvorio je profesor Krešo Kovačićek, koji je i autor teksta posvećenog ovogodišnjem okupljanju umjetnika na Biviju. Nina Kamenjarin izvela je rad The Curse (Prokletstvo), Darko Brajković Đepeto Njapo izveo je novi postav performansa Almost human, Gildo Bavčević s performansom Socio-Pat (Haš) odigrao je partiju prepariranog šaha u kojemu cilj nije pobjeda nego suživot crnih i bijelih figura.


Goran Ristić dao je »Šah mat slikarstvu«, Nika Rukavina izvela je performans »Pat ili kako zaustaviti vrijeme«, Boris Kadin izveo je performans iz ciklusa »Misao je vrijeme«, Vanja Pagar predstavio se s interaktivnim performansom »Izvlačenje II«, a Vinko Barić nacrtao je mural posvećen šahu.


Po završetku šahovskog turnira održala se i književna večer Žarka Jovanovskog i njegovog gosta Andree Žica Paskučija. Art Kamp završio je nastupom Pachamama Street Connection.