Protiv privatizacije

SDP u Rijeci održao tribinu o zdravstvu: ‘Sustav je već kolabirao’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljRIJEKA – Zdravstveni sustav u Hrvatskoj već je kolabirao, dugovi su se značajno povećali, liste čekanja drastično su velike, problem je i odlazak medicinskih sestara, njih oko 12.000 te još oko 6.000 liječnika, tu su i napadi na medicinsko osoblje kao posljedica općeg lošeg stanja u društvu. Mi iz SDP-a želimo poručiti da smo protiv privatizacije, te pozivamo Vladu da liste čekanja smanji otvorenim vratima zdravstvenih ustanova i nakon 16 sati, kako bi skupi uređaji bili maksimalno iskorišteni na dobrobit građana, izjavio dr. Saša Srića, glavni koordinator akcija Prevencijom do zdravlja SDP-a, na tribini u Rijeci.


Kaže kako SDP preventivne akcije godinama provodi u Zagrebu, a sada je Rijeka 12 grad u nizu koji se obilazi s porukom da je prevencija najbitniji put do zdravlja.


»Poprilično smo zabrinuti relativno malim odazivom građana na preventivne akcije, pogotovo muškaraca, zato je cilj ove akcije osvijestiti ljude da vode brigu o sebi i svom zdravlju«, rekao je Srića.
Na pitanje da komentira da je predsjednica Republike na preventivni pregled otišla u privatnu klinuku, rekao je: »Ako je predsjednica išla o svome trošku, ima pravo na to. No, naravno svatko mora imati jednako pravo na zdravstvenu zaštitu«.


Stanje u zdravstvu komentirao je i zastupnik Željko Jovanović, koji je rekao: »Potpuno nezapaženo prošla je u javnosti odluka i izbor članova Nacionalnog zdravstvenog vijeću u kojem nema ni liječnika obiteljske medicine, ni stručnjaka iz javnog zdravstva ni predstavnika sestrinstva na kojima počiva cjelokupni zdravstveni sustav, nego su imenovani samo poslušnici ministra zdravstva, koji će biti smokvin list u neprovođenju reformi zdravstva u kojem se pravo na lijek može izboriti samo pritiskom javnosti ili medija«.