Predstavili stambenu politiku

SDP-ov “Plan za stan”: Treba osnovati fond za gradnju stanova

Jakov Kršovnik

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Izgrađeni stanovi ne bi se prodavali građanima, već izdavali u dugoročni najam po prihvatljivim cijenamaRIJEKA – Imati krov nad glavom temeljno je ljudsko pravo. A imati krov nad glavom za koji nećeš bankrotirati temelj je ljudskog dostojanstva. Svaka ozbiljna politika se treba time baviti, a ne time kako će se izvući trupci iz šuma ili kako srediti posao za pripravnika lovstva, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Rijeci na predstavljanju SDP-ove stambene politike koju su nazvali “Plan za stan”.

Foto galerija: SDP-ova tribina o stanovanju u Rijeci Foto: Sergej DrechslerU Socijaldemokratskoj partiji smatraju da se visoke cijene najma u Hrvatskoj mogu riješiti ulaganjem države. Stoga predlažu osnivanje fonda za gradnju stanova, čiji bi temeljni kapital došao iz državnog proračuna. Ulaganjem od 1 posto državnog proračuna godišnje u fond, u razdoblju od šest godina, navode da je moguće izgraditi 15 tisuća stanova u pet do šest godina, a koji bi bili veličine 65 kvadratnih metara. Cijenu izgradnje stana procjenjuju na oko 1500 eura po metru kvadratnom. Izgrađeni stanovi ne bi se prodavali građanima, već izdavali u dugoročni najam po prihvatljivim cijenama. No, trenutni zakonski okvir ne prepoznaje ovakav tip izgradnje stanova, pa ga je stoga potrebno mijenjati, istaknuo je Grbin.


Grbin: SDP izlazi iz minusa

Prema financijskim izvještajima političkih stranaka, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), SDP je trenutno (nakon prošlogodišnjeg pozitivnog poslovanja stranke) u minusu od oko osam milijuna kuna. Na novinarsko pitanje kako će riješiti taj problem i financiranje stranke Peđa Grbin kazao je kako oni iz tog minusa izlaze.
– Stranka je u 2022. godini poslovala pozitivno, u plusu nešto više od 2,5 milijuna kuna koji je usmjeren u vraćanje duga. Taj dug je uvelike naslijeđen. Jedan veliki dio nažalost seže još u onu nesretnu kampanju Milana Bandića iz 2009. godine. Taj čovjek nam je i iz groba ostavio određene poklone s kojima se moramo danas bakčati. No, kao što smo prošle godine sanirali oko 2,5 milijuna kuna duga, ove godine ćemo još toliko i taj dug će biti riješen u dvije do tri godine. Nema nikakvog straha za SDP, kazao je Grbin. Dodao je kako će dug riješiti odgovornim poslovanjem i štednjom te da neće trošiti tamo gdje ne treba.– Također, potrebno je urediti zakonodavni okvir i u dijelu običnog najma. Jer ako u jednom New Yorku možemo imati reguliranu cijenu, da ona ne skače i ne divlja u vremenima inflacije, onda mi naprosto nije jasno zašto to ne bi mogli i u Hrvatskoj, kazao je Grbin. Osim državnog ulaganja, njihov “Plan za stan” uključuje i javno-privatno partnerstvo za gradnju stanova s dugoročnim najmom, revitalizaciju napuštenih objekata te poticaje za gradnju najamnih stanova putem stambenih zajednica, uz sudjelovanje potencijalnih stanara. Pri pripremi plana razgovarali su s čelnicima lokalne samouprave u Hvatskoj, ali i u inozemstvu, pa je tako Grbin naveo primjer Beča.


– U Beču već sto godina provode sustavnu politiku stanogradnje i davanja stanova, prije svega u najam, građanima. Cijena najma u Beču je 7.5 eura po metru kvadratnom u ovakvom sustavu, što ispada manje nego za odgovarajući stan u Zagrebu. A znamo da su plaće, primanja i standard u Beču nešto viši. Dakle, može se. Učimo od najboljih, rekao je Grbin. Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da u Rijeci već čitav niz godina postoji poticana stanogradnja, ostvarena unutar zakonskog okvira.


– Grad Rijeka je osnovao tvrtku, tj. ustanovu, APOS koja je u proteklih desetak godina sagradila više od 670 stanova. Danas je izdana i uporabna dozvola za stanove na Martinkovcu, a pred izgradnjom je i tridesetak stanova na Krnjevu. No, to naizgled nije dovoljan broj stanova za rješavanje sve većih potreba. Mi smo zato tom pitanju pristupili studiozno te organizirali širu raspravu s iskustvima iz Njemačke, Austrije i susjedne Slovenije, te došli do nekih odgovora, kazao je Filipović. Dodao je da je Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave pokrenuo razgovore s domaćim bankama oko ulaska u projekte stanogradnje.


– Radi se o projektima stanogradnje za dugogodišnji najam, a ne za prodaju kao što je slučaj u modelu POS-a, jer smatramo da je sigurnost najma nešto što je najmodavcima od primarnog interesa, rekao je Filipović. Ivica Lukanović kazao je da je krov nad glavom izuzetno važna stvar te osjetljiva tema za koju su u SDP-u shvatili da nije dovoljno obrađena u hrvatskoj politici i društvu. Zato su odlučili predstaviti svoj plan, jer, smatraju, država se treba pobrinuti za ljude koji žive u Hrvatskoj i koji svoju budućnost vide u Hrvatskoj, kako bi i oni imali priliku dobiti svoj krov nad glavom.