30. rođendan stranke

Jovanović: SDP je brana rođačkim vezama i klijentelizmu

Damir Cupać

Željko Jovanović i Marko Filipović / Foto D. ŠKOMRLJ

Željko Jovanović i Marko Filipović / Foto D. ŠKOMRLJ

Mi nismo dužni, kao Plenković, ni šatorašima, ni biskupima, ni krajnjoj desnici, kazao je Željko JovanovićRIJEKA  Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović čestitao je svim članicama i članovima stranke 30. rođendan stranke, zahvalivši se što su pridonijeli tome da je SDP i na nacionalnoj i na lokalnoj razini bitan faktor političkoga sustava.– Riječki SDP odigrao je značajnu ulogu u oblikovanju i provođenju socijaldemokratskih politika. Golemu ulogu imao je Vladimir Šepčić jer smo bili pioniri koalicijskih sporazuma. Danas, u vrijeme netolerancije, nejednakosti i neslobode potreban je jak SDP. Generacije mladih ljudi šaljemo u svijet odraslih bez jasnih društvenih vrijednosti. Mladost je isfrustrirana, a rastuća agresija s društvenih mreža prelila se u stvarnost. Represivni aparat nije odgovor, odgovor je u sustavu odgoja i obrazovanja. Mi smo u Rijeci na vrijeme prepoznali opasnost govora mržnje i radikalizacije i zato smo prvi u Hrvatskoj uveli Građanski odgoj u riječke osnovne škole. Vlada sada lije krokodilske suze, ali ne želi uvesti Građanski odgoj kao obavezni predmet na nacionalnoj razini. Odgovor na radikalizaciju u društvu nije osnivanje Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a još manje su to izjave istaknutog HDZ-ovca Branka Bačića kojem je radikalizacija instalacija zvijezde petokrake na Riječkom neboderu u povodu vraćanja Rijeke i ostalih krajeva matici Hrvatskoj. Pitamo se jesu li to vrijednosti antifašizma za HDZ radikalizam i govor mržnje, izjavio je Filipović.


Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović poručio je da će SDP biti brana korupciji, klijentelizmu i rođačkim i stranačkim vezama te svjetionik u obrani antifašizma, zaštiti prava slabijih i prava žena.

– SDP ima plan za sanaciju i reorganizaciju bolničkog sustava, za fiskalno održiv sustav zdravstva, za zdravstvo dostupno svima. Kada je riječ o radikalizaciji društva, mi nismo dužni, kao Plenković, ni šatorašima, ni biskupima, ni krajnjoj desnici. SDP će se zalagati za društvo bez nasilja i govora mržnje, za zabranu ustaškog znakovlja i sramotnog ZDS ustaškog pozdrava, a tražimo beskompromisno sankcioniranje svakog oblika govora mržnje. Plenković i njegovi ministri tek su loši statisti u kriznim vremenima u kojima se traže odlučni potezi koji će vratiti nadu građanima u bolji život, uvjeren je Jovanović.