Izazvao reakcije

Saznali smo zašto je neobičan zrakoplov nadlijetao Rijeku

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zrakoplov koji nadlijeće Rijeku zabrinuo je građane, ali riječ je o rutinskoj kalibraciji instrumenata Kontrole letaZrakoplov pomalo neobičnog izgleda koji je u protekla dva dana učestalo nadlijetao Rijeku i okolicu izazvao je popriličnu pozornost Riječana i brojne reakcije na društvenim mrežama, na kojima su se našli brojni komentari, od žalbi na buku koju stvara, do nagađanja kako je riječ o zrakoplovu koji snima detaljne karte grada i okolnog područja.


Zabrinuti građani nazivali su i riječki aerodrom, strahujući da avion ima problema sa slijetanjem te da bi se mogao srušiti. Zapravo je, kako je potvrđeno iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe, riječ o rutinskom kalibriranju instrumenata kontrole leta u Zračnoj luci Rijeka.


– Zrakoplovna provjera ispravnosti zemaljskih radionavigacijskih sustava Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) koji su smješteni na i oko područja Zračne luke Rijeka provodi se 19. i 20. listopada 2021.

Riječ je o periodičkim provjerama koje se provode svakih 6 mjeseci temeljem zahtjeva Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO).


Za HKZP to temeljem ugovora, a nakon provedenog javnog natječaja, provodi talijanska kompanija ENAV Flight inspections services, odgovoreno je iz HKZP-a na naš upit o prelijetanju aviona.


Inače, riječ je o zrakoplovu tipa Piaggio 180, talijanske proizvodnje, s pomalo neuobičajenom konfiguracijom motora čiji propeleri su smješteni na stražnjoj strani krila i manjim krilima na “nosu” aviona”. Iz HKZP-a i Zračne luke Rijeka potvrđeno je da se radi o uobičajenim aktivnostima te da nema nikakvog razloga za zabrinutost.