Rekonstrukcija

Sastali se Butković, Komadina i Kučić, evo što su dogovorili oko luke Mrtvaška

Portal Novi list

Foto G. Pavoković

Foto G. Pavoković

Razmotrili su sve aspekte daljnje provedbe projekta luka Mrtvaška.Župan Zlatko Komadina, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić u sjedištu Županije održali su sastanak na kojem su, kako je to priopćeno iz Županije, razmotrili sve aspekte daljnje provedbe projekta luka Mrtvaška.


Njihova ocjena? “Riječ je o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće plave magistrale”.


Ministar Butković izrazio je žaljenje onime što opisuje kao opstrukciju projekta od strane mještana Ilovika. Prema Butkoviću, nikad se prije nisu susreli s time: “To je jedinstven slučaj”.
“Kao što znate jako puno gradimo i na otocima i na obali na oduševljenje lokalnog stanovništva.


Svi pozdravljaju nove rive i luke jer to donosi bolje i sigurnije brodske veze, zato sam iskreno zatečen ovom situacijom u Mrtvaškoj“, rekao je ministar.


Dodao je da je riječ o projektu koji se financira europskim sredstvima, u kojem su poštovane sve zakonske procedure i oko kojeg od strane OLAF-a prema ministarstvu nije upućen niti jedan upit.


Ističe da projekt uključuje i izgradnju državne ceste od Malog Lošinja do uvale Mrtvaška, za što će ministarstvo osigurati financiranje.Župan Komadina naglasio je da je projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška najveći investicijski zahvat izgradnje i uređenja lučke infrastrukture koji se europskim sredstvima realizira na kvarnerskim otocima kao zajednički projekt PGŽ, države i lokalne samouprave.


Prema Komadini, ispunjeni su svi zahtjevi mještana Ilovika, “artikulirani i kroz zaključke Županijske skupštine, one koje je bilo moguće ispoštovati”.


„Nova riva u Mrtvaškoj gradi se temeljem valjane građevinske dozvole kako bi stanovnicima otoka Lošinja i cijelog lošinjskog arhipelaga omogućili prometnu povezanost primjerenu standardima 21. stoljeća.


Projekt je to koji je tražen i iščekivan od stanovnika Lošinjskog arhipelaga dugi niz godina“, rekao je župan.


Gradonačelnica Kučić kaže da je Grad Mali Lošinj jasno iskazao spremnost da se olakša prometovanje mještanima Ilovika za vrijeme trajanja radova, odnosno izmještanja državne linije Ilovik-Mrtvška.


Sastanku je prisustvovala i ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paola Vidović. Sudionici su iznijeli informaciju da je otok Ilovik trenutno povezan s tri stalne pomorske linije.


Prema njihovoj ocjeni “ima bolju, bržu i učestaliju povezanost od drugih otoka lošinjskog arhipelaga”.


Ministar Butković, župan Komadina i gradonačelnica Kučić iskazali su spremnost da se sastanu s predstavnicima mještana Ilovika. Naime, želja im je u neposrednom razgovoru pojasniti im sve detalje projekta.


Oni su, kažu, uvjereni da donosi razvojni iskorak Lošinju, Iloviku kao i ostalim sjevernojadranskim otocima.