DRVENI PAVILJONI

Šašavi klobučar postavljen ispred škole Nikola Tesla

Ljiljana Hlača

Svečano »otvaranje« paviljona, koji će na trgu ostati trajno, najavljeno je za utorak 14. srpnja, događajem pod nazivom »Ispred Tesle«RIJEKA – Na Trgu Ivana Klobučarića postavljena su tri drvena paviljona za odmor i druženje. Riječ je o projektu koji se organizira u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz aktivnosti Udruge Urbani separe naziva »Šašavi Klobučar«.


Udruga planira u idućim mjesecima ovaj javni gradski prostor, koji služi kao improvizirano dječje igralište, oplemeniti zelenilom i dodatnim sadržajima za ugodniji boravak prolaznika i stanovnika ovog dijela grada.


Svečano »otvaranje« paviljona, koji će na trgu ostati trajno, najavljeno je za utorak 14. srpnja, događajem pod nazivom »Ispred Tesle«. Program će započeti u 19 sati radionicom žongliranja Marka Klauna te se u 21.30 nastaviti Slučajnim kinom, projekcijom dokumentarca »Djeca tranzicije« redatelja Matije Vukšića, u organizaciji Udruge LFF.
Dva dana kasnije na Trgu će biti otvoreno i četvrto izdanje Festivala Tobogan, a do listopada će se tamo održati i drugi javni programi te tribina o funkciji i budućnosti ovog prostora.


Paviljoni su izrađeni u sklopu Skupa europskih studenata arhitekture (European Architecture Students Assembly, EASA) koji je 2018. godine u Rijeci ostavio brojne tragove, kao dio programskog pravca Slatko i slano; Rijeka 2020 – EPK, a isti takvi prije nekoliko tjedana postavljeni su i u Ulici Erazma Barčića.
– Sam projekt »Šašavi Klobučar« osmišljen je kako bi se pozornost skrenula na »šašavu« situaciju u kojoj se navedeni trg nalazi već više od 20 godina – istaknuli su organizatori.


Od 2016. godine, kada je donesena odluka da se nova gradska knjižnica neće graditi na Klobučarićevom trgu, već u kompleksu »Rikard Benčić«, prostor nije pronašao drugu namjenu. Ovo je jedno od rijetkih mjesta u centru grada na kojem se okupljaju kvartovska djeca koja pored ove površine za igru na raspolaganju imaju još i jedno omanje igralište. Stoga je cilj projekta oplemeniti i zazelenjeti prostor i time ga učiniti ugodnijim za boravak, tijekom ljeta ga popularizirati kulturnim programima te završno na njemu organizirati javnu tribinu o njegovoj budućnosti, naglašeno je.