Načelnica Općine Viškovo

Sanja Udović: Pokrenut ćemo izbore u SDP-u, ali ništa ne treba lomiti preko koljena

Damir Cupać

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Ne očekujem nikakvu krizu. Novo vodstvo treba odabrati što prije, ali u redovnoj proceduri. Više nego ikad dosad SDP-u treba zajedništvo i interes stranke koji mora biti na prvom mjestuSanja Udović, načelnica Općine Viškovo, bila je treća na listi Restart koalicije i budući da su osvojena četiri mandata, u novom sazivu Hrvatskog sabora obavljat će odgovoran posao oporbene zastupnice. Posao koji je još odgovorniji jer je SDP u problemima i stranku treba stabilizirati, a upravo kvalitetan rad saborskih zastupnika jedna je od pretpostavki stabilizacije stranke.


Njezina politička aktivnost počela je još 2001. godine kada postaje članica SDP-a i aktivna članica Foruma mladih. Osam je godina bila članica Poglavarstva Općine Viškovo zadužena za financije i proračun, a potom je četiri godine profesionalno obnašala funkciju zamjenice načelnika. Od lipnja 2013. godine je općinska načelnica, a što ocjenjuje kao najveću čast, ali i odgovornost.


Kako ste se osjećali kada je bilo sigurno da ste dobili saborski mandat i što to za vas znači?


– S jedne strane sam bila sretna jer je to kruna moje dosadašnje političke karijere. S druge, osjećaji su mi bili pomiješani zbog, u tom trenutku, izvjesnog izbornog poraza Restart koalicije. Biti saborska zastupnica meni predstavlja čast, obvezu, ali i odgovornost.


HDZ izvukao korist


Je li vam raspoloženje pokvario loš rezultat Restart koalicije i SDP-a i možete li to komentirati?
– Naravno da je loš izborni rezultat utjecao na mene, ali i na raspoloženje svih u koaliciji. Pa i predsjednik stranke se odmah povukao s dužnosti. Izbori su provedeni u nenormalnim uvjetima i HDZ je očito iz njih izvukao značajnu korist.


Prijeti li sada riječkom i primorsko-goranskom SDP-u ozbiljna kriza s obzirom na loš rezultat u 8. izbornoj jedinici i jako loš rezultat u vašoj 7. izbornoj jedinici i kako je prevladati?


– Ne očekujem nikakvu krizu. Rezultat je lošiji od očekivanog i sigurno će pokrenuti proces ojačavanja stranke i većeg angažmana vodstva, ali i članica i članova. Mi iz ovog poraza moramo izvući pouke kako nam se u budućnosti ovo ne bi ponovilo. SDP već dvadesetak godina ostvaruje redovito najbolji izborni rezultat na području Primorsko-goranske županije, a tako je bilo i na ovim izborima. Na predsjedničkim izborima rezultat je bio puno drugačiji i bolji za nas, kao i na izborima za europski parlament prije godinu i pol. Svakako će današnja situacija pomoći mobilizaciji stranke i koristiti u pripremi idućih izbora.


Što je prema vašem mišljenju bio razlog izbornom podbačaju?


– SDP je i dalje druga politička snaga u Hrvatskoj. Očekivali smo više, ali birači nisu pokazali želju za promjenom. U vremenima epidemije i očekivane krize koja slijedi odabrali su poznato, odnosno kako je HDZ komunicirao sigurno. Koliko sigurno, vidjet će se u idućim mjesecima. Kad imate prevladavajuću želju za promjenom, na izborima sudjeluje više od 60 posto birača, kad izađe oko 40 posto, na vlasti ostaje HDZ. SDP je kao odgovorna stranka u posljednjem tjednu kampanje odustao od planiranih predizbornih skupova jer smo na prvo mjesto stavili zdravlje građana.


Rezultat izbora neće
utjecati na lokalne izbore

Za manje od godinu dana su lokalni izbori i koliko će cijela ta situacija biti uteg za SDP?
– Smatram da rezultat ovih izbora neće znatno utjecati na lokalne izbore. Viškovo je Općina koja nema demografskih problema jer svake godine imamo gotovo 200 novorođene djece. U fokusu našeg djelovanja svih ovih godina su djeca i mladi pa za ostvarivanje dječjih prava svake godine izdvajamo najmanje četvrtinu općinskog proračuna. Naši su roditelji imali besplatne udžbenike za djecu i prije nego što je to država osigurala za sve osnovnoškolce, a od lani im u 100-postotnom iznosu financiramo i nabavu radnih bilježnica. Tu je i naš socijalni program kojim nastojimo ispraviti socijalne nejednakosti. Najesen ćemo donijeti i Odluku o pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina koji nemaju prihoda ili im je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000 kuna. Po pitanju komunalne infrastrukture, samo u posljednjih pet godina izgrađeno je 30-ak novih vodovodnih ogranaka s nešto više od 15 kilometara nove vodovodne mreže u što je uloženo preko 30 milijuna kuna. Pred nama su ulaganja, vrijedna više desetina milijuna kuna, u komunalnu infrastrukturu. Počela je izgradnja novog Područnog vrtića u Marčeljima gdje ćemo dobiti prostor za smještaj 50-ak djece u dvije vrtićke skupine. Ove godine počet će i pripremni građevinski radovi na izgradnji nove škole u Marinićima. To su, uz ostalo, teme koje dominiraju na lokalnim izborima jer unapređuju kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

U fokusu mladi


Treba li što prije ići na unutarstranačke izbore?


– Da. Izborni postupak treba pokrenuti, ali ništa ne treba lomiti preko koljena. Novo vodstvo treba odabrati što prije, ali u redovnoj proceduri. Više nego ikad SDP-u sada treba zajedništvo i interes stranke koji mora biti na prvom mjestu.


Za što ćete se zalagati u Saboru i na koje ćete se teme najviše koncentrirati?


– Prvenstveno ću se baviti obitelji, djecom i mladima i to s aspekta odgoja, obrazovanja i socijalne zaštite jer sva djeca moraju imati ista prava neovisno o socio-ekonomskom statusu. Puno toga imat ću za reći i po pitanju lokalne samouprave jer sam se kao načelnica uvjerila u nužnost fiskalnog jačanja lokalne samouprave. Prije svega zato jer su općine i gradovi evidentno brži u realizaciji projekata koje donose gospodarski napredak.


Jačanje fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave je nužno kako bi se pokretanje i razvoj gospodarstva omogućili upravo kroz rad lokalne samouprave. Brži smo, učinkovitiji i proaktivniji od središnje vlasti kad je riječ o pokretanju investicija. S pozicije saborske zastupnice imat ću što reći i po pitanju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.


U protekle četiri godine mandata HDZ-ove vlasti ništa nije učinjeno za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom koji će imati glavu i rep. Naprotiv, ono što se činilo u proteklom razdoblju je nastavak realizacije ovakvih loše osmišljenih neekoloških i neekonomičnih centara za gospodarenje otpadom diljem Hrvatske koji su preskupi za hrvatsko gospodarstvo, troše golema sredstva, a ne ispunjavaju osnovnu funkciju kružne ekonomije u sustavu gospodarenja otpadom.


Koliko je Ministarstvo zaštite okoliša tromo, govori i činjenica da ugovaranje sanacije crne jame Sovjak koje provodi Fond za zaštitu okoliša čekamo više od dvije godine otkako smo 25. travnja 2018. godine s Fondom potpisali Ugovor o pravu građenja.