Hrvatske ceste

Sanirana stijena i pokos na D-3 kod Banskih vrata. Radovi su trajali dva mjeseca

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Završena je sanacija stijena i pokosa iznad državne ceste D-3, na dionici Orehovica – Banska vrata – Školjić, odnosno u Ulici Franje Račkoga. Prema riječima Silvane Sorić, voditeljice ispostave Hrvatskih cesta (HC) u Rijeci, sanacija pokosa izvodila se nakon što se dogodio odron na centralnom dijelu zahvata, iznad pokosa osiguranog mlaznim betonom.


– Odronjeni blokovi su se prilikom udara u rub prometnice odvojili na manje blokove, a sam odron je neposredno ugrozio prometnicu te izazvao oštećenja kolnika ceste, berme, parapetnog zida te zaštitne žičane mreže protiv odrona – kazala je Sorić.


Kako dodaje, pregledom lokacije odrona na samom pokosu, koji su obavili alpinisti, utvrđeno je da su odronjeni stijenski blokovi bili dio stijenskog bloka većih dimenzija koji je nakon pregleda lokacije većim dijelom uklonjen prije planiranih radova.
– Radovi koji su završeni prošlog tjedna obuhvaćali su uklanjanje grmlja, šiblja i drveća, uklanjanje nestabilnih kamenih blokova, izrade samobušivih štapnih sidara različitih duljina, zaštitu pokosa primjenom pletenih čeličnih mreža, izradu fleksibilnih barijera za zaštitu od odrona te lokalnu sanacija asfaltnog kolnika – objasnila je Sorić.


Za održavanje državne ceste D-3 na riječkom području HC ima ugovor s tvrtkom Ceste Rijeka, koja poslove saniranja raznih odrona i klizišta ugovara s drugim tvrtkama specijaliziranim za takve poslove. Naručitelj nedavno završenih radova su Hrvatske ceste, a izvođač radova je tvrtka Monterra iz Rijeke. Ugovorena cijena radova koji su trajali nepuna dva mjeseca je nešto manje od 2,2 milijuna kuna bez PDV-a, dok je vrijednost usluge nadzora oko 105 tisuća kuna.