Priča s place

Šampion “skupoće” na riječkoj tržnici trenutno su smokve. Nemoguće ih je naći ispod – osam eura za kilogram

Katarina Bošnjak

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj MijošekCentralna riječka tržnica jučer je oko 10 sati bila poprilično pusta, no ponuda je bila vrlo bogata, a neke od cijena čak i niže nego inače. Tako su se marelice mogle naći i za 4 eura po kilogramu, što je redovita i visoka cijena, no na pojedinim štandovima jednako su se dobre i slatke marelice mogle naći i za 2,5 eura po kilogramu. Pretjerane razlike u njima nije bilo – jeftinije su imale koji »ožiljak«, no iznutra su bile odlične i vrlo slasne. Breskve su pak skuplje i uglavnom im se cijena kreće oko 5 eura, dok su uvjerljivo najskuplje smokve koje se na placi nisu mogle naći iznad vrtoglavo visoke cijene od 8 eura po kilogramu. Četvrtina kile malina je 4 eura, isto tako i ribizli, a trešnjama opet cijena ne pada ispod 6 eura po kili. Kruške su većinom koštale 3,5 eura, a one domaće i sitne 4 eura po kilogramu. Cijena lubenice sada je 1,5 eura po kilogramu, a na placi ih je bilo puno i to vrlo slatkih.


Što se povrća stiže, bilo je pregršt velikih, sočnih i svježih pomidora, a većinom su se cijene kretale između 2 i 3 eura po kilogramu, dok je dalmatinski pomidor pak 4 eura. Isto su tako 4 eura stajale i dalmatinske balancane, a istarske mahune bile su čak 6 eura po kilogramu.


Cijena mladog krumpira bila je i relativno pristojna te se mogao naći za 1,5 eura po kilogramu. Kukuruz šećerac, jedna od najdražih ljetnih, a prirodnih »grickalica« prodavala se po raznim cijenama, negdje za euro po komadu, a negdje na akcijama – tri komada za dva eura i pet komada za dva eura.