Remont

Samo izvlačenje azbesta s Galeba koštat će 2,5 milijuna kuna

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Procjena je da se na njemu nalazi 70 tona ovog izolatornog materijalaRIJEKA – Čini se da radovi na obnovi brada »Galeb« koji su započeli lani krajem godine dobro napreduju, a trenutačno se s njega izvlači azbest.


Što je s tim materijalom, zanimalo je i vijećnika Gradskog vijeća Josipa Kukuljana koji je kroz rubriku Vijećnička pitanja upitao riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela koliko je azbesta na brodu, tko je zadužen za njegovo zbrinjavanje, gdje se odvozi te koliko iznose njegovi ukupni troškovi zbrinjavanja.


Kako stoji u odgovoru, a prema informacijama Odjela gradske uprave za kulturu, za radove na uklanjanju azbesta s »Galeba« izdvojit će se dva i pol milijuna kuna, a procjena je da se na njemu nalazi 70 tona ovog izolatornog materijala. Za uklanjanje, imobilizaciju i odvoz na deponij koji se nalazi u Zadru zadužena je tvrtka IND – EKO.
Azbest se prije često ugrađivao u brodove zbog svojih izolacijskih svojstava, odnosno sprečavao je stvaranje kondenzacije, smanjivao potrebu za ventilaciju u hladnim prostorima, omogućavao pojedinim strojevima da smanje gubitke topline i služio kao dobar izolator vrelih komponenti brodskih postrojenja.


Tek krajem prošlog stoljeća uslijedila su istraživanja koliko je taj materijal utjecao na zdravlje pomoraca, s obzirom na to da je kancerogen.