advent

Sada nam svima treba malo čarolije: Pogledajte kako Rijeka izgleda u blagdanskom ruhu

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Na Koblerovom trgu sinoć je upaljena prva adventska svijećaRIJEKA – Najčarobnije doba godine je pred vratima, a ove godine čarolija nam je izuzetno potrebna, više nego ikada prije. Nažalost, ovih blagdana nećemo moći uživati u tradicionalnim događanjima na koja smo navikli, ali će nam barem svjetlosna dekoracija pružiti blagdanski ugođaj, unijeti toplinu i svjetlost, proširiti pozitivnu energiju i razveseliti svakog posjetitelja. Skoro 500 tisuća lampica, koje će se protezati kilometrima, obasjat će gotovo svaki kutak grada. Naime, nakon Opatije, u subotnje predvečerje blagdanskim je sjajem zasjala i Rijeka. Upaljena je blagdanska rasvjeta postavljena u gradu, ove godine bez popratnog programa kakav je bio uobičajen prethodnih godina. U kasnim poslijepodnevnim satima subote upaljena je i prva adventska svijeća na Koblerovom trgu.


Zbog novih epidemioloških mjera u Rijeci se ove godine, nažalost, neće održati niz uobičajenih manifestacija koje su pratile prosinac i blagdansko vrijeme, okupljene pod zajedničkim nazivom Rijeka Advent. Tako neće biti ni tradicionalnog dočeka Nove godine na Korzu, no, 31. prosinca u ponoć bit će organiziran vatromet, a građani se pozivaju da ga prate iz svojih domova i ne okupljaju se u gradu u većem broju.


Foto galerija: Blagdanski ugođaj u Rijeci Foto: Sergej Drechsler


Ove godine neće se održati ni tradicionalna Gastro fešta – zajednička marenda građana, podjela ribica i bakalara za Badnjak na Korzu. Također, neće biti otvorene ni ugostiteljske ni prodajne, odnosno sajamske novogodišnje kućice na Korzu i okolnim trgovima. Ipak, jedna tradicionalna blagdanska, ujedno i humanitarna manifestacija uspjela se održati, koroni unatoč. Riječ je o humanitarnoj akciji »Kuglice dobrih želja«, održanoj petu godinu zaredom, a sredstva prikupljena prodajom 800 komada kuglica na Korzu, donirat će se za potrebe Socijalne samoposluge Kruh sv. Elizabete te Društvu za zaštitu životinja Rijeka.


Narančaste dizalice i Gradina protiv nasilja na rodnoj osnovi
Rijeka se pridružila i obilježavanju globalne kampanje »16 dana aktivizma protiv nasilja na rodnoj osnovi«, koja se održava od 25. studenog do 10. prosinca. Grad Rijeka je, u znak potpore kampanji, u subotu u večernjim satima narančastom bojom osvijetlila Trsatsku gradinu i lučke dizalice na lukobranu Molo longo. »16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama« je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo američki Centar za globalno liderstvo žena, a provodi ga globalno više od 2000 različitih organizacija u više od 150 zemalja svijeta kroz različite javne, ulične akcije i promocije, debate, edukativne i kreativne radionice.