26. izdanje

S Korza startao Međunarodni oldtimer auto-rally, kultna vozila mnoge su vratila u prošlost

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na Korzu se okupilo 40-tak atraktivnih oldtimera izuzetne povijesne vrijednosti.Tradicionalna riječka manifestacija, Međunarodni oldtimer auto-rally, održala se po 26. put.


Ovo sportsko natjecanje uvršteno je u Kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza i boduje se za prvenstvo HROS-a, a također je i turističkog karaktera jer se bavi promidžbom gradova kroz koje se prolazi.


Foto galerija: Međunarodni oldtimer auto rally Foto: Vedran Karuza


Od 8 sati na Korzu se okupilo 40-ak atraktivnih oldtimera izuzetne povijesne vrijednosti, a start je započeo u 10 i 30 ispred Radio Rijeke.
Otvorenju manifestacije prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski i pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, a manifestaciju je uveličao i nastup Prvih riječkih mažoretkinja.Široki spektar vozila svojom je pojavom zasigurno mnoge vratio u povijest, a okupilo se nekoliko legendarnih Fiat Balila i Topolina, bilo je i kultnih Volkswagen Buba, po koji Mini Morris, Zastava, Stojadin, Tristać i De Lorean kao jedna od najvećih atrakcija.


Iz Gorskog kotara stigli su Gorana Rezendes i njezin suprug Frank, koji su na rally došli s Fićom iz 1978. i Chevrolet Suburbanom iz 1985. godine.– Oko dvije godine smo članovi Oldtimer kluba, prvi put smo sada tu, ali inače kada stignemo idemo okolo, bili smo na susretu u Bjelovaru.


Suburban je poseban po tome što je V8 5.7 s malim motorom (“small block”), imamo još i treći red sjedala koji smo ostavili doma, a u njega stane osam ljudi – objasnila je Gorana.Svi okupljeni automobili morali su ispuniti uvjete Hrvatskog oldtimer saveza, prema kojima automobil mora zadovoljiti kriterije od trideset godina starosti, iznimnu očuvanost, tehničku ispravnost te originalnost auto-dijelova.


Automobili su okupljeni ispred Radio Rijeke u 10 i 30 krenuli prema Preluku, gdje ih je na domjenku ugostio menadžment Hotela Hilton.U 12 sati krenulo se prema Opatiji, zatim se gornjom cestom preko Matulja vozilo do kontejnerskog terminala Adriatic Gate, a nakon obilaska posjetio se Grobnik i Zrakoplovno društvo “Krila Kvarnera”.


U 14 sati održalo se natjecanje koje se boduje za prvenstvo HROS-a, a program završava u 16 sati druženjem i podjelom priznanja u Restoranu Aerosteak.


Foto Vedran Karuza


Iz kluba su najavili i poseban oldtimer moto-rally koji će se održati 11. lipnja, a na kojem će se okupiti velik broj atraktivnih motocikala.


Oldtimer klub Rijeka osnovan je 1996. godine u cilju promicanja tehničke kulture na području PGŽ i šire, a do sada su postigli vrlo značajne rezultate na području svog djelovanja.


Njihovi auto i moto susreti su od HROS-a dobili najviše ocjene zbog čega su izuzetno zapaženi, a u posljednjih nekoliko godina počeli su bilježiti i sve veći broj mlađih članova.