3D uradak

Jeste li znali da Rijeka već 150 godina ima svoj rt na Sjevernom polu? Donosimo priču o tome

Slavica Mrkić Modrić

Tako vam to izgleda na Artiku

Tako vam to izgleda na Artiku

Kako je izgledalo kad je brodom Tegetthoff put Sjevernog pola krenula ekspedicija u kojoj je bilo i četrnaest hrvatskih pomoraca, te kako je Rijeka dobila istoimeni rt, može se vidjeti u 3D animaciji hrvatsko-nizozemskog para entuzijastaRIJEKA Mnogi ne znaju, no činjenica je da još od kraja 19. stoljeća Rijeka ima svoj rt na Sjevernom polu. Istina, zove se njezinom talijanskom inačicom – Rt Fiume, ali zvao se Rijeka ili Fiume, dođe ga na isto i ne osporava činjenicu da je Rijeka jedini hrvatski grad po kojemu je nazvan neki geo lokalitet u svijetu.


Priča nas vraća u 1871. godinu kad je austro-ugarska polarna ekspedicija, u kojoj je bilo i četrnaest Hrvata, brodom Tegetthoff, pod vodstvom Karla Weyprechta i Juliusa Payera, krenula na put ka Sjevernom polu.


Putovanje s puno peripetija potrajalo je više od dvije godine. Vrlo brzo brod je okovao led i plovilo se više kako “santa kaže” nego li kako to žele jedra i posada.


U polarnoj ekspediciji bilo je i četrnaest Hrvata

U polarnoj ekspediciji bilo je i četrnaest Hrvata
 


Santi, a samim tim i posadi zapovijedale su morske struje, no dovitljivim ljudima ništa ne može pokvariti računicu pa tako ni ovoj posadi koja je unatoč višoj sili uspjela otkriti do tada potpuno nepoznati morski arhipelag.


Svoje su otkriće, u skladu s vremenom u kojem su živjeli i kraljevine iz koje su dolazili nazvali Zemlja Franje Josipa. Kako su ekspediciju, rekosmo već, mahom činili Hrvati, i to Hrvati iz Istre, Primorja i Dalmacije, nikakvo čudo što je jedan lokalitet na novootkrivenom arhipelagu dobio ime Rt Fiume.


Hrvatska ekipa

U popisu posade broda Tegetthoff stoji da je njegovu posadu činilo 14 Hrvata. Piše da su to bili – Petar Luzina s Cresa, Ante Zaninovic s Hvara, Ante Lukinovic s Brača, Ante Katarinic i Petar Falisić iz Malog Lošinja, Juraj Stiglic, Frano Letis i Jakov Susic iz Bakra, Vicko Palmic iz Voloskog, Lovro Manola iz Rijeke, Josip Larkovic iz Plomina. Ante Scarpa iz Trsta, Ante Vecerina iz Drage i od kombinacije skrobuta i tuberkuloze na putovanju preminuli makinista Otto Kirsch.

 


 


Sve to zbivalo se 1873. godine, a na ekspediciju i njezine volje i nevolje podsjetila nas je jedna 3D animacija nastala u godini u kojoj je Rijeka europska prijestolnica kulture.


Iza tog uratka stoji opet jedna međunarodna suradnja, odnosno suradnja između Hrvata i Nizozemca – Stipana Ujdura iz Opuzena i Martina Van Der Meijdea iz Arnhema.


Rt Fiume

Rt Fiume


 


– Ova video animacija je napravljena povodom proglašenja grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. S projektom sam upoznao Odjel za kulturu Grada Rijeka, te im ponudio mogućnost otkupa autorskog prava na vlasništvo, ili mogućnost objave video filea na stranici Gradske prave.


Projekt je vodio moj kolega Martin Van Der Meijde, a ja sam surađivao. Tako mi prakticiramo netko vodi projekt, a drugi surađuju po potrebi formata koji se rade. Nas dvojica smo u mirovini, on je grafički dizajner, a ja sam nekad bio knjigovođa.


Da mi je netko prije 15-ak godina kad sam ostao bez posla rekao da ću danas raditi ovo što radim, dobro bih se nasmijao, jer onda nisam takoreći znao niti uključiti računalo ali život je kao ona santa leda iz ekspedicije i odvuče kud hoće.


U mom slučaju ulogu “morske struje” imao je kućni prijatelj Opuzenac Ivan Popić koji me je zainteresirao za 3D modeliranje, kaže Stipan Ujdur.


3D animacija iz radionice Ujdur&Van Der Meijde

3D animacija iz radionice Ujdur&Van Der Meijde


Kako su Hrvat i Nizozemac oživjeli ekspediciju staru gotovo 150 godina može se vidjeti na videu ispod, ali nije ovo jedini njihov zajednički projekt.Već su napravili animaciju 3D modela antičke Arene u Puli. A na upit što se trenutno sprema u hrvatsko-nizozemskoj 3D radionici “čarolija”, Stipan Ujdur kaže:


– Sada ja imam kormilo. Radimo na jednom projektu antičke Pule za VR 360 mobilnu aplikaciju koju će programirati Zagrepčanin Milan Gostimir.


Radi se o spektakularnom prikazu scena svakodnevice u antičkoj Puli. Do sada je napravljeno 10 scena, a koga zanima kako će izgledati može pogledati na mojoj facebook stranici.Pa tko voli, nek’ izvoli – uraci 3D dua Ujdur&Van Der Meijde plove mrežom svih mreža.


I plovili su okovani santom leda više od dvije godine

I plovili su okovani santom leda više od dvije godine