Crveni križ

Roštilj za one koji nemaju ni za minimum minimuma

Edi Prodan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Sedamdesetak korisnika Kuće utočišta koja se nalazi u sklopu samostana Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, povodom proslave Svjetskog dana Crvenog križa, riječki su slavljenici počastili sočnim »roštiljem«



RIJEKA – Svi smo se složili da nema nikakvog smisla na Korzu organizirati obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa. Potrošiti novac na promo materijale koje možda oni koji ih uzmu neće ni pogledati. Željeli smo naprosto naš dan obilježiti kako i dolikuje našem poslanju, našem istinskom smislu i karakteru: pomažući konkretnim ljudima u potrebi.


Uvijek na pomoći


Istaknula nam je to Vesna Vidović Čavar, ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije koju smo zatekli uz dva velika roštilja smještena u dvorištu Kuće utočišta što se nalazi u sklopu samostana Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Rijeci.


Kako na neki načini dolikuje onom tko slavi rođendan, red je počastiti. U konkretnom slučaju riječ je bila o roštilju, »miješanom mesu«, pripremljenom za oko 70 korisnika koji se svakodnevno prehranjuju u Kući utočišta. Domaćica događanja bila je s. Veronika Mila Popić, predsjednica udruge Depaul Hrvatska koja svake godine potiče i razvija brojne aktivnosti što za cilj imaju samopomoć, resocijalizaciju te dakako na prvom mjestu skrb o najugroženijima.


Fotoo: VEDRAN KARUZA





– Veseli nas da se na ovakav način obilježava Dan Crvenog križa. Našim korisnicima je to svakako zanimljiva promjena, razlog za veselje. S druge strane permanentno im podižemo kvalitetu brige o njihovim životima pa smo tako osim osiguravanja osobne higijene i one koja se odnosi na njihovu odjeću, sada im, zahvaljujući dragovoljnosti dobrih ljudi, omogućavamo čak i – pedikerske usluge, naglasila je s. Veronika.


Vratimo li se samom roštilju, za njegovu kvalitetu zaslužni su bili Lovorka Kveder, Željko Ćiković i Gordan Šuran, također aktivisti CK PGŽ. U dijelu pomaganja i posebno distribucije jela ljudima koji su na ručak počeli stizati točno u 12 sati, brinule su se uz ravnateljicu Čavar njezini suradnicu pojedinim sektorima Branka Maračić, Karmen Brckan te Ivan Uravić.


– Iskustvo i zadovoljstvo, radost koju smo omogućili ljudima koji žive na samoj ivici opstojnosti ukazuju na to da i u idućim sličnim prigodama postupimo na jednak način. Mnogo je i premnogo onih koji uistinu nemaju ni za minimum minimuma, a to je svakako dnevna prehrana, da bi se bilo tko razbacivao sa sredstvima koja se, kako smo to i danas vidjeli, mogu mnogo pametnije iskoristiti, dodala je Vidović Čavar.


Uvijek u pokretu


Zadovoljstvom su iskrili i ljudi zbog kojih se čitava roštiljada i pokretala. Neki na klupicama, na prvom konkretnijem proljetnom suncu, drugi u ugodi Kuće utočišta.


Crvenom križu pak velike čestitke za njihov dan. Organizaciji, županijskom ogranku što je počastio beskućnike dvostruke jer kako je poznato ove su godine dobili i županijsku nagradu.
A i da do tog zdravlja brže stignemo, silno pomažu djelatnici županijskog Crvenog križa kao i brojni volonteri.


– Danas fešta, Dan Crvenog križa, već sutra je dio nas u SC Zamet gdje se svakodnevno odvija masovno procjepljivanje. Iznimno je to naporan proces u kojem nam pomažu i volonteri iz niza gradskih društava Crvenog križa, kao i ljudi koji su volontirali unutar procesa EPK. Kad vam kažem da nije rijetkost da ljudi koji pomažu u procjepljivanju dnevno, u jednoj smjeni prehodaju i po deset kilometrara, dovoljno sam vam rekla, zaključila je Vidović Čavar.