Uzbuđenja nikad dosta

Ris Doru još neće na Risnjak: Zaražen je parvovirozom, ali oporavlja se. Kad nam stiže?

Portal Novilist.hr

Foto Projekt LIFE Lynx

Foto Projekt LIFE Lynx

Razloga za brigu nema jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u RumunjskojPosljednjih dana LIFE Lynx tim je bio u potpunosti posvećen organizaciji Doruovog transporta iz Rumunjske i njegovom ispuštanju na području NP Risnjak. Iako je ispuštanje bilo predviđeno za subotu 13. travnja, došlo je do promjene plana, javlja Projekt LIFE Lynx.


Naime, zadnji pristigli nalazi ukazali su da je Doru zaražen parvovirozom. No, razloga za brigu nema jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u Rumunjskoj.


Kako bi bio spreman za prijevoz, potrebna su dva uzastopna, negativna rezultata pretrage na uzročnika parvoviroze. Projektni tim ima predviđeni protokol za ovakve slučajeve jer je to realni rizik kojeg treba uzeti u obzir prilikom rada sa životinjama, kako divljim tako i domaćim. Između ostaloga, kažu, to i je svrha karantene – dijagnostika i sprječavanje potencijalnih rizika.


Što je parvoviroza?
Parvoviroza, poznata kao mačja panleukopenija ili „mačićak“, virusno je oboljenje prisutno kod divljih i domaćih životinja na području Europe te je također zastupljeno u Hrvatskoj, o čemu svjedoči podatak da je kod 7 smeđih medvjeda iz NP Plitvička jezera i NP Risnjak, od pretraženih 22, dokazana prisutnost protutijela na parvovirus. Spomenuto oboljenje je poznato i vlasnicima pasa i mačaka čiji su ljubimci osjetljivi na parvovirozu u ranoj dobi, kada virus zbog izraženih želučano-crijevnih smetnji u velikom postotku dovodi do ugibanja životinje.


U slučajevima kada životinja ne pokazuje simptome bolesti, kao što je to slučaj kod Dorua, najčešće nastupa ozdravljenje te takva jedinka stječe doživotni imunitet (ne može više oboljeti od parvoviroze) i prestaje biti izvor zaraze za druge životinje.


– Nadamo se i da ćemo nakon ove male prepreke, ubrzo moći odrediti novi datum transporta i ispuštanja našeg Dorua kojega i dalje čekaju šume Gorskog kotara, poručuju iz Projekta LIFE Lynx.