Nezavisni vijećnici

Rinčić i Popović ne prihvaćaju proračun PGŽ-a: “Butković-Komadina jedina stabilna koalicija”

Barbara Čalušić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Ako se proračun ne usvoji na vrijeme, mi ne priželjkujemo prijevremene izbore, ali ih se ne bojimo i spremni smo za njih, zaključila je RinčićRIJEKA – Nezavisni županijski vijećnici Iva Rinčić i Boris Popović na konferenciji za novinare su ponovili da neće podržati županijski proračun o čijem će se usvajanju u četvrtak glasati na Županijskoj skupštini, ali vjeruju da će proračun, unatoč trenutačnom nedovoljnom broj glasova podrške, na kraju ipak biti usvojen.


Iva Rinčić misli da će podrška županijskom proračunu doći iz redova HDZ-a.


– Naša su predviđanja da će proračun biti usvojen, ako ne u četvrtak, onda do kraja godine. Vjerujemo da je župan uspio pronaći one koji će dati podršku samom proračunu. Župan je i sada pokazivao pregovaračke vještine u onome što on zove pojedinačnim konzultacijama pa su naša predviđanja da bi sutra ili najkasnije do kraja godine podršku mogli dati oni koji mu je i inače daju županu kao što smo vidjeli kod zaključka u slučaju Mrtvaška kad je HDZ podržao župana.
Upravo ta osovina Butković – Komadina jest jedina prava i trajna koalicija. Mi ne priželjkujemo izbore, ali ih se ne bojimo i smatramo da ako župan nema većinu, onda je sazrjelo vrijeme za izbore.


Oni koji bi podrškom proračunu najviše tako profitirali su velike stranke SDP i HDZ te bi upravo oni mogli biti prevaga koja će održati samu skupštinu. Bez obzira prođe li proračun ili ne, nema razloga za paniku, župan može donijeti i odluku o privremenom financiranju s čime se dobiva još 90 dana, rekla je Rinčić


Popović pak smatra da sam čin prekida sjednice Županijske skupštine prije dva tjedna očito znači županovu procjenu da nema dovoljno glasova te misli da je do glasanja trebalo doći tada jer dvotjedna stanka koja se dogodila prekidom sjednice otvara prostor za političku trgovinu.


– U međuvremenu se u javnosti koketiralo s povjerenstvom za Mrtvašku koje je trebalo biti razlog da neke političke opcije u skupštini koje se zalažu za rješenje problema Mrtvaške podrže proračun. Mi smatramo da je osnivanjem povjerenstva župan ne želi riješiti stvarni problem jer je imao dovoljno vremena da ga riješi, preuzme odgovornost i smijeni upravu, a sada se pred proračun o tome raspravlja i namjerava osnovati povjerenstvo. Nas je prije nekoliko tjedana dožupan Braut prozvao kao odgovorne za rušenje projekta Mrtvaška, kako Ilovčane, tako i mene osobno i još neke vijećnike.


No, Mjesni odbor Ilovik pokrenuo je kod OLAF-a istražne radnje pa će odgovornost, ako bude utvrđena, biti i zakonski provedena, poručila je Rinčić dok se Popović požalio da ih se u Skupštini stalno optužuje da su destruktivni, iako su primjerice predložili amandmane na proračun i smatraju da je konstruktivan čin.


– Šest amandmana smo predložili svi se odnose na najveće probleme u županiji, no niti jedan nije usvojen. Demografiju smo pokušali riješiti amandmanom o zapošljavanju mladih žena, tu je amandman koji se odnosi na nezaposlenost jer je naša županija na 14. mjestu po nezaposlenosti u Hrvatskoj, adresirali smo problem prometne povezanosti s amandmanom za Zračnu luku…


Odbacivanje amandmana znači da cilj nije rješavanje problema, nego je cilj prihvaćanje onoga što će donijeti glasove. Mi u tome smjeru nismo fokusirani, rekao je Popović dok je Rinčić dodala da u slučaju usvajanja amandmana oporbe oni ionako najčešće završavaju na dnu ladice te oporba nema nikakvog mehanizma provedbe samih amandmana.