Mirni prosvjed

“Nemamo prava, nemamo slobode” – poručili su Riječani na Hodu za slobodu

Katarina Bošnjak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ovo nije strah koji ulijevamo bez razloga, često gledamo na Ameriku i naše konzervativne struje jedva će dočekati da deliberaliziraju naš zakon o pobačaju koji i ovako i onako čeka da uđe u zakonsku proceduru. Bojimo se toga – objasnila je Jelena AndroićRIJEKA – U organizaciji inicijative Građanke i građani Rijeke danas se nakon pauze od dvije godine ponovo održalo mirno prosvjedno okupljanje Hod za slobodu. Mnoštvo ljudi okupilo se u 19 sati na Jadranskom trgu odakle su javno poručili kako je Rijeka za slobodu izbora i poštovanje ljudskih prava u najširem smislu te kako zahtijevaju pravo na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece, a svoju podršku i stav dolaskom je izrazila i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.


S bubnjarima na čelu duge kolone i uz parole »Nemamo prava, nemamo slobode« hodalo se preko Korza pa sve do Konta, a kako je organizatorica Jelena Androić poručila, za prava će se hodati koliko god treba.


– Prije dva sata američki Vrhovni sud donio je presedansku odluku – odlučio je nakon 50 godina da pravo na pobačaj, bilo iz medicinskih razloga ili na zahtjev, više nije ustavom osigurano na razini SAD-a. Ta odluka sada se spušta na federalnu razinu i imat će posljedice za cijeli svijet, ovo nije strah koji ulijevamo bez razloga, često gledamo na Ameriku i naše konzervativne struje jedva će dočekati da deliberaliziraju naš zakon o pobačaju koji i ovako i onako čeka da uđe u zakonsku proceduru. Bojimo se toga – objasnila je Jelena Androić.

Foto galerija: Prosvjed "Hod za slobodu" u Rijeci Foto: Vedran Karuza

Prije četiri godine održan je prvi Hod za slobodu, no kako se čini, od tada se ništa nije promijenilo, zbog čega se još uvijek mora hodati za slobodu izbora i pravo odlučivanja o vlastitom tijelu.


– Naša država opterećena je milijunima ozbiljnih problema, međutim umjesto da svoju energiju usredotočimo na rješavanje tih problema, mi se moramo boriti za naša temeljna prava i slobode koje neki u ovom društvu žele osporiti. Poručujemo im da to neće proći – kazala je Androić.