Europske sveučilišne sportske igre

Rijeka spremna za dolazak 1.700 stranih studenata

Ingrid Šestan Kučić

Tamer, Obersnel i Čustonja  / Foto V. KARUZA

Tamer, Obersnel i Čustonja / Foto V. KARUZA

Igre koje će trajati deset dana, nisu samo sportsko natjecanje, jer kako je pojasnio član Izvršnog odbora Europskog sveučilišnog sportskog saveza (EUSA) Kemal Tamer, Igre imaju i obrazovnu te odgojnu ulogu, s obzirom na to da će sudionicima pružiti priliku da upoznaju nove krajeve, ljude i običajeRIJEKA U sklopu Europskih sveučilišnih sportskih igara, čiji će domaćini idućeg srpnja biti Rijeka i Zagreb, u Rijeci će se održati natjecanja u šest sportova, i to u tri borilačka sporta: taekwondo, karate i judo, kao i u rukometu, plivanju i vaterpolu – najavio je jučer predsjednik Udruge Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Zrinko Čustonja. Naime, predstavnici Europskog sveučilišnog sportskog saveza/European University Sport Association (EUSA) i Udruge posjetili su jučer Rijeku, a u sklopu posjeta održali su sastanke u Gradu Rijeci i na Sveučilištu u Rijeci. Cilj posjeta bio je dogovor oko organizacije Igara, a ono što je do sada poznato, dodao je Čustonja, je i da će se svečano otvorenje Igara održati u Zagrebu, a zatvaranje u Rijeci na Korzu.


– U natjecanjima u Rijeci sudjelovat će 1.500 do 1.700 natjecatelja, a Igre će započeti 13. srpnja, dok će se okončati 25. srpnja, najavio je Čustonja.


Igre koje će trajati deset dana, nisu samo sportsko natjecanje, jer kako je pojasnio član Izvršnog odbora Europskog sveučilišnog sportskog saveza (EUSA) Kemal Tamer, Igre imaju i obrazovnu te odgojnu ulogu, s obzirom na to da će sudionicima pružiti priliku da upoznaju nove krajeve, ljude i običaje.
– Igre će sudionicima omogućiti međusobno druženje, uvažavanje i stjecanje novih iskustava, stoga ove Igre imaju veliku ulogu u edukacijskom smislu. Već smo se tri puta sastali, zajedno radimo pripreme i dijelimo iskustva. Naša je zadaća posjetiti sportske objekte u kojima će se održati sportska natjecanja i pregledati smještajne objekte, koje smatramo izuzetno važnim za realizaciju igara – kazao je Tamer.


Prema mišljenju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, sve ono što su članovi EUSA-e mogli vidjeti u Rijeci, pokazuje da je Rijeka svoje obaveze ispunila.


– Ono što je najvažnije, novi studentski dom će biti u potpunosti gotov do početka igara. Moći ćemo ugostiti 1.700 studenata, koliko će ih boraviti u Rijeci kao natjecatelji. Svi sportski objekti su odavno u svakodnevnoj upotrebi i spremni su za taj događaj. Preostaje nam pripremiti organizaciju transporta s aerodroma do Rijeke i studenskog doma, te do borilišta i natrag – kazao je gradonačelnik.