Zaštita s nebesa

Rijeka slavi blagdan svog zaštitnika: Sveti Vid potiče na dosljedan kršćanski život

Mirjana Grce

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

U propovijedi je nadbiskup Devčić podsjetio na život sv. Vida, koji je rođen na Siciliji 297. godine te u dječačkoj dobi mučenički umro za Isusa.RIJEKA – Grad Rijeka danas slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika – sv. Vida, također zaštitnika riječke prvostolnice i Riječke nadbiskupije. Svečanu pontifikalnu misu prijepodne je u katedrali predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s brojnim riječkim svećenicima, a večeras će u 19 sati na trgu ispred katedrale središnje blagdansko misno slavlje predvoditi mons. Giorgio Lingua,  apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.


misa za blagdan svetog Vida, snimio Marko Gracin


Ovogodišnja proslava sv. Vida u znaku je 20. obljetnice uspostave Riječke nadbiskupije u sadašnjem obliku, a isto tako, blagdan sv. Vida prigoda je o kojoj su tradicionalno zaslužnim vjernicima dodijeljena priznanja – Medalje sv. Vida.


Propovijed nadbiskupa Devčića


U propovijedi je nadbiskup Devčić podsjetio na život sv. Vida, koji je rođen na Siciliji 297. godine te u dječačkoj dobi mučenički umro za Isusa. Postao je jedan od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj crkvi; u 14. stoljeću uvršten je među 14 pomoćnika u raznim potrebama i nevoljama te su mu posvećene mnoge crkve u mnogim zemljama.
– Slavimo sv. Vida, mučenika i nebeskog zaštitnika Rijeke i svih njezinih stanovnika. Koliko je naš grad u prošlosti bio povezan i poistovjećen sa sv. Vidom govori činjenica da se nekad zvao »Flumen Sancti Viti«, »Rijeka sv. Vida«.


pričest na misi za blagdan svetog Vida, snimio Marko Gracin


Postojala je dakle svojevrsna poistovjećenost našeg grada i njegova nebeskog zaštitnika. Tako je to bilo nekad, a na nama je da razmislimo i zapitamo se koliko je on danas »Flumen Sancti Viti«, »Rijeka sv. Vida«, rekao je nadbiskup Devčić izdvojivši da sv. Vid i današnje vjernike potiče na dosljedan kršćanski život.


– Radi toga zazivajmo ga često: »Sv. Vide, moli za nas. Moli za naš grad Rijeku, čiji si nebeski zaštitnik…«, među ostalim je poručio mons. Devčić.


Medalje sv. Vida


Na kraju misnog slavlja nadbiskup je zahvalio zaslužnim vjernicima i uručio im Medalje sv. Vida.


Dobitnici medalja sv. Vida, snimio Marko Gracin


Ove godine Riječka nadbiskupija je to priznanje odala sljedećim vjernicima laicima za njihovo predano djelovanje u svojim župama: Darku Turaku iz Bakarskog dekanata, Zrinjku Lučiću iz Crikveničkog dekanata, Bosiljki Štefančić iz Delničkog dekanata, mr. Giuliani Komadina iz Kastavskog dekanata, Ljubi Kovačević iz Opatijskog dekanata, Elidi Verunica iz Prvostolnog riječkog dekanata i Petru Paveliću iz Trsatskog dekanata. Isto tako, zahvalnost je Medaljom sv. Vida izražena i onima koji rade u crkvenim ustanovama: s. Flaviji Prepunić koja djeluje u Svećeničkom domu, Ivici Vičiću, angažiranom u Ordinarijatu i mjesečniku Zvona te Ivici Dražiću koji djeluje u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić.