Tisuće božićnih lampica

Rijeka odjenula blagdansko ruho: Upaljena prva adventska svijeća na Kobleru

Bruna Matičić

Nastup izvođača na štulama Close act iz Nizozemske / Snimio VEDRAN KARUZA

Nastup izvođača na štulama Close act iz Nizozemske / Snimio VEDRAN KARUZA

Dopustimo da se Božić dogodi u nama i da u našem gradu poteče rijeka milosti, dobrote, ljubavi i mira – poručio je nadbiskup Uzinić 


RIJEKA – Božićna čarolija danas je preuzela Rijeku u kojoj je svečanim paljenjem prve adventske svijeće na Trgu Ivana Koblera, a potom i blagdanske rasvjete na Korzu te gradskim ulicama i trgovima započeo riječki advent.


 


Mate Uzinić: Dopustimo da Božić uđe u naša srca
Prvu svijeću na riječkom adventskom vijencu simbolično je upalio riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić te je, blagoslovivši svijeće koje najavljuju dolazak Božića, stanovnicima Rijeke i svima okupljenima poručio da približimo Božić sami sebi i dopustimo da uđe u naša srca.– Božić nije samo lijep običaj i tradicija, dopustimo da se Božić dogodi u nama i da u našem gradu poteče rijeka milosti, dobrote, ljubavi i mira – poručio je nadbiskup Uzinić. Uz nadbiskupa događaju su prisustvovali i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, njegovi suradnici i zamjenici Sandra Krpan i Goran Palčevski te direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa, a svečanost su prigodnim božićnim pjesmama obogatili The Mystic Rose ansamble i zbor Schola Cantorum.

Foto galerija: Advent u Rijeci: Paljenje lampica Foto: Vedran Karuza 


Nastupili izvođači na štulama Close act


 


Svečanosti koja je najavila početak najradosnijeg razdoblja u godini odazvao se veliki broj posjetitelja. Svi oni potom su se slili na Korzo i s nestrpljenjem dočekali trenutak kada su gradsku žilu kucavicu obasjale tisuće božićnih lampica i dekoracija. Blagdansku riječku čaroliju dočekali su velikim pljeskom, a događaj su obogatile Prve riječke mažoretkinje i izvođači na štulama Close act iz Nizozemske, koji su svojim nastupom oduševili sve prisutne.


Božićne lampice danas su obasjale mnoge poznate lokacije, a prigodna rasvjeta i dekoracije magičnim su učinile i najljepši park u središtu Rijeke, onaj ispred HNK-a Ivana pl. Zajca. Dobra atmosfera i brojni posjetitelji potvrda su da će Adventiranje kod Kazališta i ove godine biti jedno od omiljenih okupljališta tijekom zimskih mjeseci.


U nastavku večeri brojni Riječani i Riječanke uživali su u šetnji osvijetljenim gradom, a bajkovit ugođaj isprepleten brojnim sadržajima i adventskim programima potrajat će sve do 8. siječnja.