Bolje od 2019.

Rijeka oborila sve rekorde: “Ovo daje za pravo svima koji su se uključili u kreiranje turističkog brenda Rijeke”

Alenka Juričić Bukarica

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Manifestacije su napunile ulice, ali i riječke smještajne kapacitete!Tijekom lipnja nastavljeni su vrlo dobri trendovi turističkih pokazatelja na teritoriju grada Rijeke.


Naime, u Turističkoj zajednici grada Rijeke, istakli su kako je proteklog mjeseca ostvareno 123 posto više dolazaka u odnosu na lipanj 2021.godine, pri čemu se ovaj rezultat prije svega može zahvaliti vraćanju stranih gostiju čiji se broj dolazak povećao za 170 posto.


Bolje nego rekordne 2019.


– Uspoređujući navedene brojke iz lipnja ove godine s brojkama iz rekordne 2019. zaključujemo da je i tu došlo do pozitivnih pomaka i to u visini od pet u odnosu na broj dolazaka iz lipnja 2019., kazali su u riječkoj TZ.
Broj noćenja u lipnju ove godine također se povećao u odnosu na broj noćenja u lipnju 2021. za 123 posto čemu je u znatnoj mjeri pridonio rast noćenja stranih gostiju koji je 154 posto viši.


– Ukoliko usporedimo broj noćenja u lipnju 2022. godine s brojem noćenja u lipnju rekordne 2019. godine dolazimo do povećanja od 23 posto u broju noćenja što je svakako vrlo vrijedan rezultat, naveo je Saša Torbica, voditelj informiranja i istraživanja tržišta TZG Rijeka.


Naime, u lipnju je u Rijeci ostvaren turistički promet od 57.056 noćenja, od čega je bilo oko 5.000 domaćih noćenja.


Dodao je i kako uobičajeno najveći udio među stranim gostima drže njemački turisti, kao i da izuzetno veseli povratak turista s talijanskog tržišta jer su talijanski turisti izbili na drugo mjesto po broju dolazaka ispred državljana Austrije, Poljske i Mađarske.


Najviše noćenja u privatnom smještaju


S obzirom na strukturu smještajnih kapaciteta u Rijeci u lipnju najveći broj noćenja ostvaren je u privatnom smještaju i to nešto vie od polovice.


– Ovakvi rezultati u lipnju ne trebaju čuditi jer su turistički djelatnici zajedno sa svim turističkim čimbenicima u Rijeci zajedničkim naporom u lipnju ove godine kreirali veliki broj atraktivnih događanja koji su zasigurno pridonijeli ovakvim povećanjima i dolazaka i noćenja.


U prvom dijelu godine zamjetan je i trend povećanja broja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju što pokazuje da su se privatni investitori, nakon pandemijskog razdoblja u kome su pokazivali suzdržanost, hrabrije okrenuli investiranju i angažiranju novih kapaciteta za smještaj turista, rekao je Torbica.


Inače, ukupno je u prvih šest mjeseci u odnosu na 2019. Rijeka u plusu od tri posto po broju dolazaka gostiju, kao i čak 17 posto po broju noćenja u odnosu na ovu rekordnu godinu.


Jasno, s time da je u međuvremenu Rijeka dobila i novi Hilton Costabella resort.


Kreiranje lijepe turističke priče


U lipnju su strani turisti u gradu boravili su u prosjeku 3,13 dana dok su domaći turisti boravili u prosjeku 2,13 dana.


– Očito je da samo nekakva izvanredna situacija može spriječiti turizam da obori sve rekorde na području grada Rijeke.


Ovakvi rezultati u prvom dijelu godine daju za pravo svima onima koji su se uključili u kreiranje turističkog branda Rijeke i koji svojim svakodnevnim radom i trudom na poboljšavanju kvalitete usluga čine da ovaj grad kreira jednu lijepu turističku priču u budućnosti, zaključili su u riječkoj TZ.


Dodajmo i kako je prema podacima TZG Rijeke na području grada na dan 30. lipnja u komercijalnom smještaju registrirano 1.250 objekata s 3.045 smještajnih jedinica i 7.684 kreveta.


Od toga je 6 hotela i 1 turističko naselje s 524 smještajne jedinice i 1.011 kreveta, 1.130 objekt u domaćinstvu s 1.400 smještajnih jedinica i 3.707 kreveta, 113 objekata u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (Druge vrste – skupina kampovi) s 1.121 smještajnom jedinicom i 2.966 kreveta.


U nekomercijalnom smještaju registrirano je, pak, gotovo 10.000 kreveta.