18. izdanje

Rijeka je ove godine jedini hrvatski grad s Festivalom znanosti, evo što nas očekuje

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program manifestacije je prilagođen epidemiološkoj situaciji te će se većina predavanja, tribina, radionica, izložaba... održavati online. Tijekom idućeg tjedna organizirat će se više od 65 događanja što je upola manje od uobičajenogJedini hrvatski grad u kojem će se ove godine održati Festival znanosti je Rijeka, a osamnaesto izdanje te tradicionalne manifestacije bit će organizirano od 12. do 17. listopada. Iako su svi drugi gradovi zbog epidemije odustali od Festivala znanosti, riječki Organizacijski odbor, čija je predsjednica izv. prof. dr. Vedrana Mikulić Crnković, prilagodio je program manifestacije epidemiološkoj situaciji te će se većina programa održavati online.


I vrtići i škole


– Tijekom idućeg tjedna organizirat će se više od 65 događanja, što je upola manje od uobičajenog. Tijekom tjedan dana u sklopu Festivala znanosti održat će se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i ostala događanja kojima je cilj edukacija mladih i građana te popularizacija znanosti u široj javnosti, a zbog trenutačne epidemiološke situacije dio festivalskih događanja odvijat će se online koje će svi zainteresirani moći pratiti na web stranici www.festivalznanosti.uniri.hr.


Motivirano činjenicom da je Rijeka Europska prijestolnica kulture glavna tema Festivala je »Kultura znanosti«. Činjenicu da većina programa ide online vidimo kao priliku i vjerujemo da ćemo i u budućnosti Festival djelomično organizirati online, jer to nam je omogućilo da ugostimo predavače s drugih kontinenata, iz Japana i SAD-a, a program Festivala moći će se pratiti i u drugim hrvatskim gradovima, najavila je izv. prof. dr. Mikulić Crnković.
Tijekom idućeg tjedna održat će se petnaestak popularno-znanstvenih predavanja koja će se prenositi putem YouTube kanala Festivala, a poput prijašnjih godina u manifestaciju su se uključili vrtići i škole koji će svoje projekte također predstaviti digitalnim putem.


Iako će se većina programa održavati u virtualnom okruženju, manji dio aktivnosti održat će se i u živo, a riječ je o nekoliko izložbi na Kampusu, Math Escape, odnosno matematičkom bijegu iz virtualne sobe koji je namijenjen četveročlanim ekipama te Festivalu kulturne baštine.


Festival je i ove godine ostao vjeran aktivnostima na Korzu gdje je od 7. do 16. listopada postavljen info štand, na kojem će se idući tjedan svakodnevno od 12 do 14 sati održavati »Znanost na Korzu«. Sva događanja Festivala održavat će uz poštovanje svih epidemioloških mjera.


Prethodna najava


Zbog ograničenog broja posjetitelja, za dio programa bit će potrebna prethodna najava. Festival znanosti Rijeka 2020. održava se u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora, a pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Najavljujući Festival prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Marta Žuvić, istaknula je da je svaka kriza pa tako i koronakriza izvor novih prilika za one koji su inovativni, a takvim se pokazalo i riječko izdanje Festivala znanosti, dok je savjetnica za školstvo u Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Marina Peranić Ševeljević, posebno apostrofirala aktivnosti najmlađih Riječana koji se svake godine svojim projektima uključuju u manifestaciju.