Deficitarna struka

Rijeka ima novi hit studij. U samo tjedan dana za 30 upisnih mjesta na farmaciji stigla čak 581 prijava

Ingrid Šestan Kučić

Sanjin Strukic/PIXSELL / Marko Gracin

Sanjin Strukic/PIXSELL / Marko Gracin

Magistri farmacije su deficitarna struka ne samo u Rijeci i PGŽ-u, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Radi se o jednom od najatraktivnijih i najpoželjnijih zanimanja, jer struka pokriva različite mogućnosti rada, kazala je rektorica Snježana Prijić-SamaržijaRIJEKA – U manje od tjedan dana za 30 upisnih mjesta novog studija farmacije Sveučilišta u Rijeci prijavio se 581 kandidat, što je rektorica prof. dr. Snježana Prijić- Samaržija na jučerašnjem predstavljanju studija ocijenila kao potvrdu atraktivnosti i prepoznatljivosti novog studijskog programa.


Regulirna profesija


– Broj prijava svakim danom raste i time je farmacija postala jedan od naših najatraktivinijih programa. Riječ je o petogodišnjem studiju koji je integriran i postupak akreditacije je bio kompleksan. Magistri farmacije su deficitarna struka ne samo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji nego u cijeloj Hrvatskoj. To je jedno od zanimanja za kojim stalno raste potreba u Hrvatskoj i u Europi. Radi se o jednom od najatraktivnijih i najpoželjnijih zanimanja, jer ova struka pokriva različite mogućnosti rada i sudjelovanja u institucijama, od obrazovnih i javne uprave pa do ljekarništva i proizvodnje lijekova. Riječ je o poželjnom i deficitarnom programu koji se još izvodi samo u Splitu i Zagrebu, a u okruženju u Ljubljani i Trstu, kazala je rektorica.


Ujedno je dodala da se na pripremi programa radilo više od desetljeća. Program ima 300 ECTS bodova i spada u kategoriju reguliranih profesija zbog čega je bilo potrebno i njegovo usklađivanje s EU direktivama. Rektorica je istaknula i veliku podršku Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju, KBC-a Rijeka, JGL-a, HALMED-a, Hrvatske udruge ljekarnika, kao i Ministarstva zanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva koji su zagovarali važnost studija farmacije u Rijeci.
Program je skrojen u suradnji s tržištem rada i poslodavcima, a potporu je pružio i Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu čiji će profesori u početnoj fazi biti predavači na riječkoj Farmaciji.


– Želim istaknuti i da se ova naša regija profilira u dva područja pametne specijalizacije, a to su pomorstvo te zdravlje i zdravstvo. Upravo zato farmacija ima poseban značaj, jer studijem podržavamo društvo i gospodarstvo, ali i javne institucije u smislu kvalitete. U tom smislu studij ima dodanu vrijednost, jer farmaceutski sektor u primorsko-goranskoj regiji definitvno je sektor koji je komporativno prepoznatljiv, dodala je rektorica.


Nastavna baza


Ističući sjajnu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci predsjednik Upravnog odbora JGL-a, Ivo Usmiani, kazao je da je ovo prilika da JGL postane nastavna baza Sveučilišta za farmaciju.


– Sada smo već nastavna baza za biotehnologiju, a nadam se da ćemo to postati i za farmaciju. U našem poslovanju stalno osjećam deficit kadra, a ovo stvara prirodni bazen za daljnji razvoj JGL-a i cijele farmaceutske industrije Hrvatske, ali i Europe. Farmaceutska industrija je u EU nominirana kao jedna od strateških industrija te istovremeno bitna i obrazovna strategija koja podupire industrijsku, poručio je Usmiani.


Kao suvoditelj novog studija dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. Goran Hauser, istaknuo je da njegovo uvođenje zahtjeva i materijalne preduvjete.


– Imamo Kampus u kojem ćemo trebati napraviti određene preinake i opremiti prostore te ćemo osigurati adekvatne uvjete za izvođenje studija. Kao dekan Medicinskog fakulteta izuzetno sam zadovoljan što je Medicinski fakultet kao najstarija i najveća sastavnica Sveučilišta još jednom pokazao da je spreman za iskorake i da je baza i temelj osnivanja novih fakulteta, kao što su to bili Fakultet dentalne medicine i Fakultet zdravstvenih studija. Nadam se da će se za desetak ili manje godina promovirati i Fakultet farmacije, istaknuo je prof. dr. Hauser.
Dodajući kako studij farmacije nadopunjuje postojeći studijski program Odjela za biotehnologiju zamjenik pročelnice, izv. prof. dr. Igor Jurak napomenuo je da uz edukativnu funkciju partnerskim odnosom sveučilišta i privrede stvorena je jezgra za inovacije koja je iznimno bitna da se regija pozicionira u biotehničkom i farmakološkom području.


Dinamička kretanja


Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak napomenuo da je pokretanje novog studija farmacije najbolji odgovor na dinamička kretanja na tržištu rada, a državni tajnik Ministarstva zdravstva, Željko Plazonić, jučerašnje predstavljanje ocijenio je povijesnim događajem.


– Ovo je jedinstveni primjer u Hrvatskoj da se nađe takva sinergija između Sveučilišta, KBC-a, Medicinskog fakulteta i realnog sektora koji zajedničkim naporima mogu ovakav projekt realizirati, kazao je Plazonić.


Zaključujući da je razvijanje novih znanja uvijek važno i nužno, ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić, napomenuo je da je ta najveća nastavna sveučilišna baza uvijek spremna za suradnju na dobrim projektima.


– Ljekarništvo se brzo i stalno mijenja i stalno smo pred novim i sve složenijim zahtjevima. U posljednjih smo godinu dana pokrenuli studij Logopedija i studij Farmacija, dva vrlo deficitarna studija i to je uistinu važan iskorak sa Sveučilišta u Rijeci, zaključio je prof. dr. Ružić.


Sretna vijest


Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode HALMED, prof. dr. Siniša Tomić pokretanje riječkog studija farmacije ocijenio je kao sretnu vijest.


– Imamo izuzetno kvaltetan program s vješto izbalansiranim pristupom između ljekarničke prakse i industrijske farmacije koji je u skladu s europskom direktivom i nacionalnim zakonom o reguliranim profesijama te potrebama tržišta rada. Poslove HALMED-a kao budućeg poslodavca zahtijevaju farmaceutske stručnjake koji će sutra moći se uključiti u najsloženije regulativne postupke za cijeli EU kao što je to sada slučaj s odobravanjem i praćenjem sigurnosti cjepiva protiv COVID-a. Do sada smo imali jako dobro iskustvo s kadrovima koji su diplome stekli na riječkom Odjelu za biotehnologiju i riječkom Medicinskom fakultetu. S pokretanjem novog studija farmacije koji je osnažen i moderniziran očekujemo dodatni izbor kvalitetnog kadra, zaključio je prof. dr. Tomić.