Priskočili u pomoć Baniji

Rijeka i prsten pokazali suosjećajnost i veliko srce

Bruna Matičić, Damir Cupać

Brojni Riječani pomoć za Baniju donosili su i u Klub Palach / Foto G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Brojni Riječani pomoć za Baniju donosili su i u Klub Palach / Foto G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Grad Rijeka osigurat će 400.000 kuna za pomoć Petrinji, Sisku i Glini, a nakon prvotnih 100.000, PGŽ će donirati još 300.000 kuna. Velik doprinos dale su i sve jedinice lokalne samouprave riječkog prstenaRIJEKA  Samo nekoliko sati od razorna potresa koji je teško pogodio petrinjsko, glinsko i sisačko područje te uzrokovao stravične posljedice, građani su se samoinicijativno organizirali u prikupljanju pomoći. Uslijed strašne nedaće Hrvatska je pokazala veliko srce te se diljem zemlje prikuplja pomoć i novčane donacije kako bi se pomoglo ugroženima.


Ujedinjena zemlja


U akciju prikupljanja pomoći za stradale uključili su se brojni gradovi i općine u Hrvatskoj, a zajedništvo i suosjećajnost pokazali su i svi gradovi i općine s područja riječkoga prstena složno organiziravši akcije i mnogobrojne donacije.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je sućut svima koji su izgubili najmilije u strašnom potresu kao i suosjećanje sa svim stanovnicima potresom pogođenog područja.
– Grad Rijeka osigurat će ukupno 400.000 kuna za pomoć Petrinji, Sisku i Glini. Donijeli smo najprije odluku o pomoći od 200.000 kuna, ali uvidjevši razmjere tragedije, digli smo to na 400.000 kuna. Grad Rijeka stavio je na raspolaganje ovim gradovima i mehanizaciju i vozila komunalnih društava Grada Rijeke. Također, nakon što su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka odmah nakon potresa krenuli u Petrinju, upućene su i dodatne vatrogasne snage iz Rijeke – 14 vatrogasaca s tehničkim vozilom s opremom za spašavanje iz ruševina, autoljestvama za spašavanje s visina, vozilom za gašenje požara, zapovjednim, zapovjedno-komunikacijskim i kombi vozilom za prijevoz vatrogasaca i opreme. JVP-u Grada Rijeke pridružio se svojim snagama i DVD Sušak. U Petrinju su upućeni i vatrogasci iz Opatije, s Krka, Raba, Cresa i Jelenja, odnosno skupa je s riječkim vatrogascima na potresom pogođenom terenu ukupno 44 vatrogasaca i 14 vozila s našeg područja.


– Hrvatska je još jednom pokazala da se zna ujediniti u ovakvim teškim situacijama. Lijep je odaziv građana koji žele pomoći, a važno je prikupljati pomoć prema preporukama Crvenog križa. Siguran sam da će solidarnost trajati dok god je to potrebno, poručio je Obersnel.


Pomoć za žene i djecu


UNICEF je pokrenuo kampanju za pomoć, posebice djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima. U tu je svrhu pokrenuo nabavu ključnih potrepština i zaštitne opreme te donacijama nastoji osigurati psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje, podršku vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama te institucijama iz sustava socijalne skrbi. Donirati se može na mrežnoj stranici i na UNICEF-ov broj računa: HR 1723600001501092524, kao i pozivom na broj 2068-98.
Također, riječka udruga Centar za participaciju žena u društvenom životu uključuje se u akciju prikupljanja sredstava za djecu i žene te poziva članice, volonterke i građane da doniraju deke, vreće za spavanje, toplu odjeću i obuću za djecu i žene i higijenske potrepštine te donesu u prostor Udruge na adresi Ribarska 4, Rijeka. Infotelefon 051-315-020, 095 315-0200.

 


Teški trenuci


Nakon što je u utorak neposredno prije razorna potresa na kolegiju primorsko-goranskog župana donesena odluka o doniranju sto tisuća kuna stradalim područjima, jučer je taj iznos povećan na sveukupno 400 tisuća kuna.


– Najmanje što se u ovom trenutku može učiniti jest pokazati solidarnost i pomoći kako god možemo te koliko god možemo svima kojima je danas potrebna pomoć, poručio je župan Zlatko Komadina u brzojavu sućuti za poginule u potresu koji je, uime svih stanovnika PGŽ-a uputio obiteljima stradalih, županu Sisačko-moslavačke županije i gradonačelnicima Siska, Petrinje i Gline. Isto tako, istaknuo je da je na Kampusu Sveučilišta u Rijeci organizirano prikupljanje donacija za pomoć stradalima u potresu.


Grad Bakar i Industrijska zona Bakar područjima nastradalim u razornom potresu donirat će 150 tisuća kuna. Također, na bakarskom području, točnije Škrljevu, Bakru i Hreljinu, organizira se i prikupljanje pomoći. Iz Grada Bakra pozivaju sugrađane da se uključe i pomognu nastradalima u ovim teškim trenucima te šalju apel da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, ali i naputaka te utvrđenih mjesta prikupljanja kako bi se olakšao prijevoz i isporuka nastradalom području u što kraćem roku.


Veliko srce pokazali su i građani Kastavštine, a Grad Kastav trima je gradovima uplatio 75 tisuća kuna novčane pomoći, kazao je zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić i prvi čovjek Civilne zaštite u Gradu Kastvu. Razne braniteljske, humanitarne udruge te volonteri već su poslali četiri kombija neophodnih potrepština, a Crveni križ Grada Kastva organizirano prikuplja pomoć. Tijekom cijelog jučerašnjeg dana sugrađani su donosili neophodne potrepštine u sportsku dvoranu, a prema dogovoru sa Stožerom u Petrinji kompletna pomoć prikupljena u Kastvu u jutarnjim satima upućena je u centar u Petrinji.


Prikupljanje potrepština i preko Hrvatskog Caritasa


Građanska inicijativa okupljena u Facebook grupi »Rijeka pomaže Petrinji« u suradnji s Caritasom Riječke nadbiskupije jučer je započela prikupljanje humanitarne pomoći za sve pogođene potresom. Riječani su od jutarnjih sati u skladište Caritasa na Škurinju donosili pakete, a sve se odmah i razvozilo u Caritasov centar u Sisak ili izravno na teren jer su brojni i volonteri koji su ponudili usluge prijevoza, doznajemo u riječkom Caritasu. Iz svog Interventnog fonda Hrvatski Caritas je već poslao novčanu pomoć za žurno zbrinjavanje i potrebe stradalnika na račun Caritasa Sisačke biskupije. Na raspolaganje sisačkom Caritasu već su stavljeni kreveti, šator, deke i vreće za spavanje. Pomoći se može i putem donacijskog telefona na broj: 060 90 10 (6,25 kn po pozivu, a PDV je uključen). Novčana pomoć putem Caritasa Riječke nadbiskupije može se uplatiti na broj računa: IBAN HR 88 2340009 11000 72735; (za uplate iz inozemstva: SWIFT PBZG HR 2X 703000-353885); primatelj donacije: Caritas nadbiskupije Rijeka, Osječka 84a, 51000 Rijeka, Hrvatska; banka: Privredna banka Zagreb d.d.; svrha uplate: Pomoć stradalima od potresa u Petrinji, Sisku i okolici; poziv na broj: 44000. Isto tako, pomoć se može i osobno uplatiti u sjedištu Caritasa na Škurinju. (M. G.)

 


Jelenje odustalo od vatrometa


Humanitarna akcija organizirana je u Domu Čavle, gdje je još danas do 12 sati moguće donirati. U akciju se uključio velik broj volontera i dobiveno je puno donacija te je dio već odvezen u Petrinju, i to donacija građevinskog materijala i hrana za Glinu, a podijelit će se i sto komada kruha po okolnim mjestima, što je donacija Čavjanke i Lišćevice. Također, Općina Čavle Sisku, Petrinji i Glini uplatit će ukupno 60 tisuća kuna, a veliko hvala svim volonterima i donatorima izrazila je čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Općina Jelenje jučer je na račun Grada Petrinje uplatila financijsku pomoć u iznosu od 10 tisuća kuna, a iz solidarnosti prema žrtvama odustala je od vatrometa za Staru godinu. Osim toga, iz općine je na teren poslano vozilo autokošara i dva vatrogasca, a Civilna zaštita Općine Jelenje zajedno s Crvenim križom Općine Jelenje u Domu kulture u Dražicama prikupljala je potrepštine sukladno uputama Crvenog križa te je, prema riječima načelnika Roberta Marčelje, prva isporuka jučer poslana prema Petrinji.


U dvorani Praktikum, u Domu kulture i sporta u Kraljevici od utorka se prikuplja pomoć. Građani Kraljevice u kratkom su vremenu prikupili veliku količinu potrepština, konzerviranu hrane, dječju hranu, higijenske i ostale potrepštine koje će uputiti prema Sisku i Petrinji, a Grad Kraljevica će promijeniti svoje prioritete i na prvom rebalansu proračuna osigurati i financijska sredstva za pomoć stradalima.


Potpora sa svih strana


Općina Kostrena, Stožer civilne zaštite Kostrena, Savjet mladih Općine Kostrena i UDVDR Kostrena pokreću akciju prikupljanja pomoći, a Općina Kostrena će i dodatnim sredstvima pružiti potporu u obnovi razrušenih gradova. Prikupljanje pomoći organizira se i danas od 9 do 12 sati na sjevernom ulazu u Sportsku dvoranu Kostrena.


U akciju prikupljanja pomoći uključila se i Općina Klana te njezini građani i volonteri koji su prikupljali suhu hranu, higijenske proizvode i pokrivače u predvorju kinosale u Klani, a svi koji se žele pridružiti mogu to učiniti i danas do 12 sati.


Općina Viškovo također je organizirala prikupljanje pomoći u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Općine Viškovo, Halubajskim zvončarima i nizom ostalih udruga te brojnim pojedincima. Brojni su se mještani, udruge i poduzetnici u kratkom roku uključili u akciju, a tijekom dana namirnice i potrepštine donosili su u Dom hrvatskih branitelja u Viškovu. Svoje donacije mogu donijeti i danas od 11 do 15 sati.