IDAHOBIT

Rijeka i LORI 10. godinu zaredom obilježavaju dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Portal Novi list

S prvog Pridea u Hrvatskoj, 2002. godine / Foto arhiva LORI

S prvog Pridea u Hrvatskoj, 2002. godine / Foto arhiva LORI

Evo što je sve planirano u Rijeci za ovogodišnji IDAHOBIT.Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u Rijeci ponosno 10. godinu zaredom obilježava 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT).


U Republici Hrvatskoj IDAHOBIT se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora, a kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.


Do sada, Rijeka je od 2013. bila jedini grad u Hrvatskoj koji službeno obilježava IDAHOBIT isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice.
Ovaj dan od velike važnosti za razvoj demokratskog društva obilježava se u više od 130 zemalja diljem svijeta.


“Globalna tema IDAHOBIT-a ove godine je “Naša tijela, naši životi, naša prava” (eng.: Our Bodies, Our Lives, Our Rights), a njome se zahtijeva pravo da živimo svoju seksualnost i da se rodno izražavamo bez straha od fizičkog nasilja, takozvanih „konverzivnih terapija”, te prisilne sterilizacije transrodnih i interspolnih osoba.


Ova nas tema podsjeća da veliki broj LGBTIQ+ osoba diljem svijeta u svom svakodnevnom životu proživljava nasilje, diskriminaciju i manje mogućnosti od drugih”, poručuju iz LORI.


Imamo pravo živjeti slobodno i dostojanstveno, ističu.


“Stoga, udruga LORI poziva sve naše sugrađane i sugrađanke na događanja u sklopu 10. IDAHOBIT tjedna u Rijeci kako bi se kroz međusobni razgovor i razumijevanje doprinijelo kreiranju plemenitijeg društva u kojem se poštivaju prava svih.


Drago nam je da živimo u gradu na kojeg možemo biti ponosne – isticanje zastave duginih boja nije samo simbol poštivanja i prihvaćanja lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba, već je poruka šireg značenja.


To je izraz da ovdje želimo njegovati ljudsko dostojanstvo, da želimo promicati ono što je humano i pravedno, da nismo sebični i da želimo da svi mogu uživati u slobodni i sigurnosti.


U današnje nesigurno vrijeme, kako u području ljudskih prava, tako i u području mira i očuvanja naših zajednica, ovo je vrlo važna poruka”, poručuju iz LORI.


Program IDAHOBIT tjedna možete vidjeti na mrežnoj stranici udruge LORI ovdje.