SLATKO I SLANO

Rijeka dobila Zeleni paviljon i poziv građanima na odmor i druženje

Ljiljana Hlača

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Uređenje ovog kutka rezultat je projekta naziva Zeleni paviljoni a koji je osmišljen u okviru EPK –ovog programskog pravca Slatko i slano te Zelenog vala



RIJEKA – Nekad zapuštena betonska površina na križanju Ulice Erazma Barčića s Ulicom Ivana Pavla II jučer je osvježena drvenim paviljonima, klupicama za odmor i raznim cvijećem. Urbani je to poziv građanima na odmor i druženje u prostoru gdje nema zelenila – već samo cesta i betonski niz zgrada.


Uređenje ovog kutka rezultat je projekta naziva Zeleni paviljoni a koji je osmišljen u okviru EPK –ovog programskog pravca Slatko i slano te Zelenog vala, a u organizaciji TD Rijeke 2020, zatim Sveučilišta u Rijeci odnosno Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, a u partnerstvu s KD Čistoćom, Sekcijom mladih DAR, zatim Mjesnim odborima Školjić – Stari grad i Brajda – Dolac te Urbanim separeom.


Na sličan način uskoro će se urediti još dvije lokacije u Rijeci – ona ispred OŠ Nikola Tesla te prostor na Delti, pored ŠRD Luben. Postoji mogućnost daljnjeg razvoja ovog projekta, a sve kako bi se što više javnih površina uredilo na ovakav način, saznali smo.




Drveni paviljoni su izgrađeni 2018. godine u Rijeci tijekom europskog skupa studenata arhitekture EASA, dok se za odabir biljaka i njihov aranžman pobrinula KD Čistoća.


– Ovu mirisnu zelenu sobu krasi bioraznolikost – tako u loncima raste aromatično bilje, zatim mediteransko, dodali smo cvatuće grmove, orijentalne trave ali i starinske sorte naših baka da se prisjetimo kako su nekad vrtovi izgledali, izjavila je Bia Gec iz KD Čistoća.



 


– Tu su i šumske jagode za klince. Nadamo se da će sve ovo postati jedan urbani vrt o kome vode brigu i građani – bilo kroz njegu ovih biljaka, bilo kroz dodatnu sadnju odnosno donošenjem nekih svojih vrsta, dodala je Gec.


Renato Stanković iz sveučilišnog Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab dodao je da se ovim projektom željelo pokazati kako se s malim intervencijama i s malo novaca – ali uz kreativnost i dobru volju – može uljepšati grad.


– Zelenim paviljonima želimo oplemeniti zapuštene prostore u gradu koji nisu postali parkovi ali je zamišljeno da to jednog dana postanu odnosno najavimo što se sve može očekivati u ovom gradu, rekao je Renato Stanković. Drvenih paviljona ima još – pa ako netko ima ideju gdje bi dobro došao ovaj detalj – može predložiti organizatorima.