Projekt od 1,1 mil. kuna

Rijeka dobila novo reciklažno dvorište

Ljiljana Hlača

Dvorište će dodatno pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada / Snimio Sergej DRECHSLER

Dvorište će dodatno pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada / Snimio Sergej DRECHSLER

Dvorište se prostire na površini od tisuću metara kvadratnih, prima 25 vrsta otpada: papir, plastiku, drvo, gumu, staklo, tekstil, građevni materijal do 200 kg i slično, a usluga je besplatnaRIJEKA  Odlaganjem akumulatora u za to poseban spremnik,  riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel na simobličan način obilježio početak rada još jednog reciklažnog dvorišta za odvojeno prikupljanje otpada u Rijeci – onog koji se nalazi u Ulici Jože Vlahovića.


Ovaj sadržaj se nalazi preko puta srednjih škola – Prometne škole, odnosno Strojarsko brodograđevne škole.


Cilj ispunjen


 
Otvaranjem dvorišta uz već postojeće na Pehlinu i Mihačevoj dragi, Rijeka je zapravo ispunila svoju zakonsku obvezu sukladno važećim odredbama, a cilj je jasan – dodatno pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada te smanjiti nered na javnim površinama.


Riječ je o investiciji koju smo sustavno pratili još od lani, kada su krenuli radovi na terenu, koji je nekad bilo u vlasništvu tvornice Torpedo u stečaju.


Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.105.510 kuna, a od toga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je s 781.180 kuna, eu sredstava.


Dvorište se prostire na površini od tisuću metara kvadratnih, prima čak 25 vrsta otpada (papir, plastika, drvo, guma, staklo, tekstil, građevni materijal do 200 kilograma i slično), a usluga je besplatna.


– Riječani su izvrsno prihvatili postojeća dvorišta, a to pokazuju i brojke, izjavila je direktorica KD-a Čistoća, poduzeće koje upravlja ovim subjektima, Jasna Kukuljan. U 2019. godini imali smo preko 13.000 korisnika, a prikupljeno je 5 tisuća tona otpada. Sav otpad koji se deponira u dvorišta dalje se plasira ili na postupke oporabe ili se reciklira, a što je zapravo pravilan način zbrinjavanja smeća koji nastaje u domaćinstvu, istaknula je direktorica Kukuljan.Otkrivajući da smo najbolji u odvajanju papira, a druga vrsta koja slijedi, a koji jako volimo odbacivati je glomazni otpad. Njegovu ekspanziju Čistoća bilježi još od lani. Po toj vrsti saznali smo, ujedno ima i najviše »nereda« u vidu nastajanja deponija i nepropisnog odlaganja uz spremnike, unatoč tomu što građani imaju alternativu. Jer osim dvorišta, na raspolaganju im je »baja« od dva kubika koja besplatno stiže na kućnu adresu!Pozivi Fonda


 


Na događaju je bila zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain koja je tom prilikom najavila čitav niz javnih poziva Fonda koji kreću već krajem lipnja, a riječ je o pozivima od energetske obnove obiteljskih kuća (sanacija ovojnice i drvenarije), odnosno za obnovljive izvore energije pa do onih koji se odnose na kupnju električnih vozila, gradnju punionica. Dodala je da dvorišta čine temelj u sustavu održivog gospodarenja otpadom, a u ovom trenutku potpisano je čak 144 ugovora za njihovu gradnju po čitavoj Hrvatskoj, a čak 12 ih je samo na području Primorsko-goranske županije.


Vojko Obersnel je na događaju zaključio da sada kada je otvoreno treće fiksno reciklažno dvorište nema potrebe za stvaranjem divljih deponija, bez obzira na materijal. Govorio je o sortirnici u kontekstu kako je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je potpisao ugovor za gradnju jednog takvog objekta, kako se prate natječaji Fonda, a onda se odjednom odlučio javno obratiti svima onima koji su prije nekoliko godina imali upite o kupnji ovog prostora, koji je bio u vlasništvu Torpeda.– Mnogi su pitali zašto – čemu će nam sve to, a eto vidite jedna od namjena koje smo dobili kupnjom ovog prostora je između ostaloga ovo reciklažno dvorište; a jedan dio je već u funkciji, odnosno riječ je o novom poduzetničkom inkubatoru za koji smo dobili 20 milijuna kuna EU sredstava, rekao je gradonačelnik.