Korzo 2a

Rijeka dobila novi STEM laboratorij u centru grada

Vladimir Mrvoš

Foto Tanja Kanazir

Foto Tanja Kanazir

Od danas znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika "stanuju" na adresi Korzo 2a i čekaju građane sve dobiU centru Rijeke, na adresi Korzo 2a, otvoren je STEM laboratorij koji će znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku učiniti dostupnijim građankama i građanima svih dobi.


STEM laboratorij dio je europskog projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je ranije ove godine otvoren i STEM park, koji popularizira STEM na otvorenom.

– Novootvoreni prostor na gotovo 180 “kvadrata” sastoji se od STEM laboratorija, studija za snimanje online nastave te ureda za stručnu službu koji će biti na raspolaganju organizacijama, ustanovama i građanima koji žele zajednički raditi na popularizaciji STEM-a u lokalnoj zajednici, rekla je na otvaranju izvršna direktorica CTK-a Rijeka Olivera Stanić.


STEM laboratorij, usmjeren na popularizaciju STEM-a među građanima od najranije dobi, opremljen je interaktivnim stanicama koje uvode u svijet matematike, fizike, kemije, biologije i tehnologije.


U njemu se mogu istražiti teme poput matematičkih popločavanja, eksponencijalnog rasta, fraktala, vjerojatnosti, putanja kretanja, šifriranja i kodiranja.– U budućnosti svima trebaju STEM znanja i vještine te se nadam da će se riječka STEM priča raširiti po Hrvatskoj poput riječkog Građanskog odgoja jer će nam STEM-ovski način razmišljanja pomoći da se lakše suočimo s izazovima budućnosti, rekao je na otvaranju Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.


Aktivnosti za građane CTK-a Rijeka izvodit će se u suradnji s brojnim suradnicima iz akademskog i civilnog sektora koji su pomogli u osmišljavanju prostora i postava STEM laboratorija.


Osim za svoje potrebe CTK Rijeka će ga ustupiti na korištenje i drugim organizacijama i ustanovama iz lokalne zajednice koje za provedbu online učenja u bilo kojem obliku nemaju kapaciteta.– Neke od ovih tema su “bauk” ne samo za djecu i mlade, već i mnoge odrasle, a u STEM laboratoriju pristupit će im se na nov, svjež način.


U prostoru su planirani grupni vođeni obilasci kroz STEM izloške za obrazovne ustanove, kao i brojne radionice i predavanja s prvenstvenim ciljem popularizacije STEM-a za građanstvo, najavila je Zagorka Prce Veseli, voditeljica projekta STEM(AJMO!).CTK Rijeka će na novoj adresi oformiti i Stručnu službu, koja će pružati podršku drugim organizacijama civilnog društva, s posebnim naglaskom na udruge iz tehničke kulture.


Opremanje novootvorenog prostora financirano je iz ESF projekta STEM(AJMO!) i sredstvima Grada Rijeke. Studio za izvođenje ili snimanje online nastave financiran je iz ESF projekta “STEM u oblacima”.