Yerun

Riječko sveučilište pozvano u mrežu mladih europskih istraživačkih sveučilišta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sveučilište u Rijeci prvo je sveučilište iz središnje i jugoistočne Europe koje je pozvano da se pridruži prestižnoj organizaciji sedamnaest istraživačkih sveučilišta od kojih se većina nalazi među pedeset najbolje rangiranih sveučilišta u EuropiSveučilište u Rijeci dobilo je još jednu potvrdu kvalitete istraživačkog rada i ugleda među europskim sveučilištima, a riječ je o pozivu za pridruživanje mreži YERUN. Riječ je o Mreži mladih europskih istraživačkih sveučilišta (Young European Research Universities Network, YERUN), kojoj će se riječko Sveučilište pridružiti nakon što je prošle godine postalo jedini hrvatski član u YUFE savezu.


Sada je Sveučilište u Rijeci prvo sveučilište koje će se pridružiti YERUN-u od njegova osnutka 2015. godine, a istovremeno riječ je i o prvom sveučilištu iz središnje i jugoistočne Europe koje je pozvano da se pridruži toj prestižnoj organizaciji istraživačkih sveučilišta.


Strateške aktivnosti


YERUN okuplja 17 mladih sveučilišta usmjerenih na istraživanje od kojih se većina nalazi među 50 najbolje rangiranih sveučilišta u Europi, a čiji su temeljni ciljevi jačanje i razvijanje suradnje u području istraživanja, akademskog obrazovanja i suradnje s društvom.
Strateške aktivnosti YERUN-a, kaže rektorica riječkog sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, usmjerene su na suradnju u području obrazovanja i istraživanja, oblikovanje budućih obrazovnih europskih politika, zapošljivost diplomiranih studenata i otvorenu znanost.


– Veliko nam je zadovoljstvo što je tako ugledna mreža europskih sveučilišta prepoznala Sveučilište u Rijeci kao partnera i člana koji uspješno, pravno radi na tim ciljevima, kako je to u pozivnom pismo naglasio predsjednik YERUN-a, rektor Sveučilišta u Bremenu prof. dr. Bernd Scholz-Reiter, ističe rektorica.


Unutar YERUN-a radi više od 25 tisuća istraživača i nastavnika, a unutar mreže izvodi se 448 doktorskih programa. Radi se o velikoj europskoj istraživačkoj snazi i potencijalu koji je već i do sada dao značajne rezultate za razvoj svakog sveučilišta u mreži. Članovi YERUN-a surađujući nastoje odgovoriti na razvojne izazove društava u kojima živimo, usvajajući europsku perspektivu o globalnim problemima.


– Osobno vidim mogućnost da se brže i fokusirano razvijamo dijeleći iskustva s članovima YERUN-a koji su uglavnom iz sjeverne i zapadne Europe, koja je vodeća regija u inovacijama i znanstvenoj produkciji.


Ovo je još jedna sjajna prilika za naše sveučilište i za razvoj strateških međunarodnih partnerstava koja predstavljaju temelj za nove projekte. Osim već postojeće suradnje sa sveučilištima koja su i članovi YUFE saveza, otvara se prostor i za nove oblike suradnje s nizom drugih uglednih mlađih sveučilišta poput Sveučilišta iz Ulma, Sveučilišta u Konstanzu, Sveučilišta južne Danske, Sveučilišta Pompeu Fabra iz Barcelone i drugih, navodi prof. dr. Prijić Samaržija.


Linije financiranja


YERUN broji više od 228 tisuća studenata preddiplomskih studija, više od 75 tisuća studenata diplomskih studija i više od 26 tisuća studenata doktorskih studija. Unutar mreže izvodi se više od 3. 200 studijskih programa, a izrađeno je više od 5.200 doktorskih disertacija.


Pomoćnik rektorice za istraživanje, internacionalizaciju i projekte, prof. dr. Alen Ružić, dodaje pak da je riječko sveučilište posljednje četiri godine razvilo linije financiranja znanosti i to tako da se ranija praksa posebnog financiranja iskusnih i mladih znanstvenika sada razvila u 10 specifičnih linija od kojih je svaka usmjerena na ostvarivanje više produktivnosti u određenoj grupi znanstvenika i umjetnika.


Vjerojatno je i to, zaključuje, pridonijelo prodoru riječkog sveučilišta na ljestvice izvrsnosti u zadnje vrijeme, a bolji rezultati su generirali i više dostupnih financija pa su prošle i ove godine ukupno povećana godišnja raspoloživa sredstva za više od 70 posto.