Osnaživanje inovacija

Riječko Sveučilište osniva Centar za umjetnu inteligenciju: ‘Ovako nešto ne postoji u široj regiji’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza, Goran Kovačić/Pixsell

Foto Vedran Karuza, Goran Kovačić/Pixsell

Za pokretanje Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost čeka se zeleno svjetlo Senata, a njegov budući voditelj doc. dr. Jonatan Lerga kaže da je važan cilj Centra usmjeren na prijenos istraživačkih dostignuća u gospodarstvo i suradnju s gospodarstvomRIJEKA – Sveučilište u Rijeci uskoro će osnovati jedinstveni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost koji će, prema najavama njegovog budućeg voditelja doc. dr. Jonatana Lerge, prvenstveno biti usmjeren na osnaživanje istraživačkih potencijala na sastavnicama kao jednog od pokretača inovacija u području umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti te njihove primjene u različitim područjima.


Za pokretanje Centra čeka se zeleno svjetlo Senata, a doc. dr. Lerga kaže da je važan cilj Centra usmjeren je na prijenos istraživačkih dostignuća u gospodarstvo i suradnju s gospodarstvom.


Društveni izazov


– Centar će kompetencije i ekspertize na Sveučilištu staviti u službu kontinuiranog rješavanja tehnoloških, gospodarskih i društvenih izazova uz korištenje novih digitalnih tehnologija i recentnih znanstvenih otkrića.
Ideja za osnivanje Centra došla je tijekom sudjelovanja kolege izv. prof. dr. Ivana Štajduhara i mene u radu Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Planirano je da kolega Štajduhar bude zamjenik voditelja, a ja voditelj Centra, navodi doc. dr. Lerga.


Centar kakav će uskoro zaživjeti na riječkom sveučilištu, dodaje, ne postoji u široj regiji, jer radi se o interdisciplinarnom pristupu što podrazumijeva uključivanje u rad znanstvenika i stručnjaka različitih profila, a ideja nije samo stvoriti zajednički prostor za istraživanje i projekte, već i povezati se s gospodarstvom, privući dobre tvrtke i stvoriti zajedničku platformu s IT tvrtkama. U tom smislu već je ostvaren kontakt s jednim od pet IBM centara.


– U perspektivi Centar bi trebao stvoriti i nova radna mjesta, a za početak želja je povezati znanstvenike koji već neformalno surađuju, kaže doc. dr. Lerga.


U početku Centar će biti smješten u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu, dok bi se u budućnosti trebao izdvojiti kao zasebna ustanova u posebno izgrađenom objektu, a za tu će se svrhu prostor planiranog Društveno-kulturnog centra prenamijeniti za potrebe Centra.


U planu je, dodaje izv. pof. dr. Štajduhar i izrada web stranica budućeg centra, a pomoć u njegovom ustrojavanju očekuje se kroz povlačenje europskih sredstava, što potvrđuje i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.


– Prema projekcijama EU planira kroz programe Horizon Europe i Digital Europe u periodu od 2021. – 2027. godine uložiti u razvoj umjetne inteligencije najmanje 7 milijardi eura. Naravno da nam je neizmjerno važno uključiti se u suvremena znanstvena događanja i povući što je moguće više aktivnosti i sredstava na Sveučilište u Rijeku.


Sretni smo što na Sveučilištu imamo sjajne stručnjake koji su s ogromnom energijom i entuzijazmom pokrenuli ovu inicijativu s namjerom da se pozicioniramo kao vodeći sveučilišni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost u regiji koji surađuje s domaćim i inozemnim akademskim i izvan-akademskim partnerima.


Iako na FER-u već postoji jedan sličan Centar, naš će Centar biti prvi sveučilišni Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost – čija je posebnost multidisciplinarna i interdisciplinarna suradnja različitih istraživačkih timova iz tehničkih, prirodnih, ali i društvenih i humanističkih znanosti, najavljuje rektorica.


Brojna područja


Dodajući da zapanjujući razvoj znanosti u području umjetne inteligencije i njene primjene u različitim područjima, ali i povećan interes za iskorištavanje velikih potencijala ove tehnologije nameće svima u akademskoj zajednici, ali i izvan nje jasan imperativ – kako praćenja suvremenih događanja tako i suočavanja s izazovima rektorica kaže da neka od područja gdje je moguće očekivati značajan iskorak umjetne inteligencije.


– Ta područja svakako uključuju zdravstveni sustav, javnu sigurnost, ali i analizu velikih količina podataka, digitalnu obradu podataka i signala, detekciju nepoznatih obrazaca u podacima ili aktivnostima, prepoznavanje dezinformacija i mnogo drugog, a nakon analize, evaluacije elaborata i rasprave, Savjet za znanost je preporučio Senatu akreditaciju centra, o čemu će Senat u najskorije vrijeme i odlučivati, zaključuje rektorica.