Sjednica Senata

Riječko Sveučilište dodjeljuje zahvalnice za izniman trud i rad u uvjetima pandemije

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim brojnim riječkim i županijskim znanstvenim i medicinskim ustanovama, zahvalnice za angažman i požrtvovnost će biti dodijeljene i timovima COVID-19 projekataSenat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici podržao odluku o dodjeli zahvalnica za izniman angažman, trud i izvanrednu požrtvovnost te ostvarena postignuća u izazovnim okolnostima COVID-19 pandemije, a koja su pridonijela promicanju i ugledu Sveučilišta u Rijeci te javnom pouzdanju u stručnost, znanje i snagu razuma angažiranim institucijama.


Otvorena znanost


Riječ je o dodjeli zahvalnica Domu zdravlja Primorsko-goranske županije i pridruženim liječnicima obiteljske medicine, Katedri za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u ime nastavnika obiteljske medicine, Kliničkom bolničkom centru Rijeka, Medicinskom fakultetu u Rijeci, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, studentima volonterima Medicinskog fakulteta te Fakulteta zdravstvenih studija i Fakulteta dentalne medicine, Thallasotherapiji Opatija i Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.


Zahvalnice će biti dodijeljene i timovima COVID-19 projekata Hrvatske zaklade za znanost, a riječ je o projektima »Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2« čiji je voditelj doc. dr. Ilija Brizić s Medicinskog fakulteta, »Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2« voditeljice prof. dr. Astrid Krmpotić s Medicinskog fakulteta, »Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19« voditeljice izv. prof. dr. Ane Meštrović s Odjela za informatiku, »Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu« voditeljice doc. dr. Dalide Rittossa s Pravnog fakulteta te »Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja« voditelja prof. dr. Felixa Wensveen s Medicinskog fakulteta.
Na jučerašnjoj sjednici ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Lea Lazzarich predstavila je Otvorenu znanost na Sveučilištu u Rijeci – polazišta i perspektive, a u sklopu aktualnog sata članovi Senata obaviješteni su da je Sveučilište u Rijeci dio projektnog konzorcija kojemu je odobreno financiranje projekta iz programa Obzor Europa na razvoju instrumenata otvorene znanosti te da će se UNIRI projekti iskusnih znanstvenika i umjetnika produljit za još jednu godinu, a na novi natječaj za UNIRI projekte mladih znanstvenika moći će se prijaviti docenti i znanstveni suradnici koji su to zvanje stekli u zadnjim četirima godinama te znanstvenici-povratnici.


Fond Prometej


Također, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, raspisala je natječaj Fonda Prometej u svrhu unapređenja znanstveno-istraživačke djelatnosti studenata doktorskih studija Sveučilišta u Rijeci, a donesena je i odluka o raspodjeli sredstava za stipendije i financijske pomoći programa »Solidarnost« Fonda Aleksandar Abramov u 2021./2022. akademskoj godini, kao i o raspisivanju natječaja.


Putem natječaja dodijelit će se 200 tisuća kuna za stipendije i financijske pomoći studentima.


Znanstveniku-povratniku poticaj od 15 tisuća kuna


Usvojena je i odluka da se voditelje hrvatske istraživačke grupe sa Sveučilišta u Rijeci na pozitivno evaluiranim projektima iz natječaja HRZZ-IPS-2022-2 i HRZZ-IPCH-2022-4 koji nisu predloženi za financiranje nagradi s 10 tisuća kuna, a svakom znanstveniku-povratniku zaposlenom u 2022. godini dodijelit će se startni poticaj od 15 tisuća kuna.


Također, u sklopu financijskih instrumenata kojima se, korištenjem sredstava iz Programskih ugovora, potiče razvoj istraživačkih i inovacijskih aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci pokreće se natječaj za institucijsko financiranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata koji uključuju dionike iz gospodarstva ili zajednice »UNIRI-INOVA«.