Medicinski fakultet

Riječki znanstvenici objavili radove u uglednim časopisima: Selekcijom najboljih do svjetske prepoznatljivosti

Jakov Kršovnik

Predstavljanje uspjeha riječkih znanstvenika - Goran Hauser, Marina Šantić, Gordan Jelenić, Vanda Juranić-Lisnić i Stipan Jonjić / Snimio Marko GRACIN

Predstavljanje uspjeha riječkih znanstvenika - Goran Hauser, Marina Šantić, Gordan Jelenić, Vanda Juranić-Lisnić i Stipan Jonjić / Snimio Marko GRACIN

Ovakvi uspjesi pomažu našem sveučilištu da postane prepoznatljivije, privuče nove talente i da se omoguće bolji uvjeti za buduće znanstvene uspjehe, kazao je prof. dr. sc. Gordan JelenićRIJEKA Znanstvenici okupljeni oko prof. dr. sc. Stipana Jonjića, pročelnika Zavoda za histologiju i embriologiju i Centra za proteomiku te doc. dr. sc. Vande Juranić Lisnić objavili su kao glavni autori dva rada u ponajboljim znanstvenim časopisima – Immunity i Journal of Experimental Medicine, rečeno je na konferenciji za medije riječkog Medicinskog fakulteta.


Privlačenje talenata


​​Oba rada bave se patogenezom citomegalovirusa, jednog od najčešćih virusa u ljudskoj populaciji. Istraživanja su rađena na miševima te otvaraju vrata za daljnja ispitivanja i translaciju ovih znanja na ljude, tj. podloga su kako bi se došlo do terapije, liječenja.​Dekan Medicinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Goran Hauser rekao je da su ponosni na znanstvenike i njihov veliki uspjeh, a prorektor za znanost i umjetnost riječkog sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Jelenić da sveučilište prepoznaje njihov doprinos.
– Ovakvi uspjesi pomažu našem sveučilištu da postane prepoznatljivije, privuče nove talente i da se omoguće bolji uvjeti za buduće znanstvene uspjehe, kazao je Jelenić.


Stipan Jonjić kaže da se selekcijom najboljih ljudi, upornošću i afirmiranom borbom za uspjehe mogu napraviti svjetski prepoznatljiva znanost i rezultati, a Vanda Juranić Lisnić da su ovakva istraživanja bitna jer se njima radi baza znanstvenika i ljudi.


OBJAVLJENI RADOVI


Journal of Experimental Medicine: utjecaj citomegalovirusne infekcije na mozak (prva autorica Darija Kveštak)
Immunity: utjecaj infekcije citomegalovirusom na jajnike (tri prva autora izv. prof. dr. sc. Jelena Tomac, dr. sc. Marija Mazor i doc. dr. sc. Berislav Lisnić, a koje su vodili Stipan Jonjić i Vanda Juranić Lisnić)

 


Imunosni odgovori


​Znanstveni rad objavljen u časopisu Journal of Experimental Medicine, prve autorice Darie Kveštak, bavi se utjecajem citomegalovirusne infekcije na mozak. Fetusi i novorođenčad koji se zaraze citomegalovirusom tijekom trudnoće ili brzo po porodu, često imaju doživotne neurološke smetnje – od trajne gluhoće do raznih malformacija. U ovome radu tim s Medicinskog fakulteta pokazao je da su ta oštećenja posljedica aktivacije imunosnog sustava u mozgu koji onda privlači stanice prirodne ubojice iz krvi koje svojim djelovanjem uzrokuju oštećenja. Neka od tih oštećenja mogu se ublažiti terapijom.​Drugi rad, objavljen u časopisu Immunity, istraživao je utjecaj infekcije citomegalovirusom na jajnike. Tim znanstvenika s tri prva autora izv. prof. dr. sc. Jelenom Tomac, dr. sc. Marijom Mazor i doc. dr. sc. Berislavom Lisnićem, a koje su vodili Stipan Jonjić i Vanda Juranić Lisnić, pokazao je da virus uspješno napada jajnike, posebno žuta tijela, strukture koje su važne za održavanje trudnoće. Aktivna i snažna infekcija žutih tijela dovodi do gubitka trudnoće, a što se djelomično može spriječiti davanjem hormona progesterona. Također, koristeći različite sojeve eksperimentalnih miševa, znanstvenici su uspjeli odgonetnuti koje su komponente imunog odgovora važne za sprečavanje infekcije folikula jajnika.