NOVI KORISNICI

Riječki vrtići planiraju upise od 17. travnja, prednost će po prvi put imati – četverogodišnjaci

Ingrid Šestan Kučić

Na novo pravilo Grad se odlučio jer je ključno da se predškolski odgoj osigura ne samo godinu nego i više godina prije polaska u školu jer su istraživanja pokazala da djeca koja su išla u vrtić imaju bolju startnu poziciju u školiRIJEKA – Riječke predškolske gradske ustanove upise za iduću pedagošku godinu provest će od 17. do 21. travnja, a prema procjenama vrtića Rijeka, Sušak i More te sve tri ustanove ukupno će moći primiti sedamstotinjak novih korisnika.


Promjenjiva kategorija


Pojašnjavajući kako u pravilu broj upisnih mjesta za nove korisnike ovise o broju djece koja od jeseni kreću u školu ravnateljice dječjih vrtića Rijeka i More, Davorka Guštin i Jasna Crnčić, slažu se i da će broj upisnih mjesta ovisiti i o broju prijavljene djece s teškoćama u razvoju.


– Ako se djeca s teškoćama u razvoju upisuju u redovne skupine, onda se u tim skupinama smanjuje ukupan broj djece za dvoje. Ako budemo imali prijavljen veći broj djece s teškoćama, onda ćemo oformiti posebnu skupinu djece s teškoćama, najavljuje Guštin.
Kapacitet dječjeg vrtića promjenjiva je kategorija jer na broj upisane djece u pojedinoj odgojno-obrazovnoj skupini utječu odredbe Državnog pedagoškog standarda koje propisuju maksimalan broj djece ovisno o dobi, vrsti i stupnju teškoće te kvadraturi prostora. Guštin ujedno dodaje da iz Dječjeg vrtića Rijeka u školu kreće 470 djece te je to mogući broj slobodnih upisnih mjesta za iduću pedagošku godinu, dok Crnčić računa na stotinjak mjesta za nove korisnike, a ravnateljica Dječjeg vrtića Sušak, Vlatka Miletić, planira upis oko 110 novih korisnika.


Dječji vrtići Grada Rijeke trenutno broje 193 odgojno-obrazovne skupine u koje je upisano 3.021 dijete. Većina te djece nastavit će pohađati vrtiće i iduće pedagoške godine, a upisi za postojeće korisnike već su okončani. Za nove korisnike jedna od najvećih novosti na predstojećim upisima bit će prednost pri upisu za četverogodišnjake. Naime, prvenstvo pri upisu imat će djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života. Na to novo upisno pravilo Grad se odlučio s obzirom na to da je ključno da se predškolski odgoj i obrazovanje osigura ne samo godinu dana nego i više godina prije polaska u školu, jer su istraživanja pokazala da djeca koja su išla u dječji vrtić imaju bolju startnu poziciju u školi.


Raspored prvenstva


Po dosadašnjim kriterijima, djeca u godini prije polaska u školu bila su tek na petom mjestu liste prvenstva za upis, a prema novom pravilu nakon što se u vrtić upišu sva prijavljena djeca s navršene četiri godine, na red će doći ostala djeca. Prema rasporedu prvenstva, to su djeca roditelja invalida Domovinskog rata, zatim ona iz obitelji s troje i više djece, djeca s oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima, djeca samohranih roditelja te ona iz jednoroditeljskih obitelji. Potom slijede djeca osoba s invaliditetom i djeca koja žive kod udomitelja.


Novost je i izjednačavanje prava pri upisu djece roditelja stranih državljana, koji su se doselili u Rijeku. To se odnosi na strance s odobrenim najmanje privremenim boravkom ili međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj te na azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom s područja Rijeke, a dosad su prednost pri upisu mogli ostvariti samo stranci sa stalnim boravkom u Rijeci.


Povratak gradskom informacijskom servisu

Ovogodišnji upisi donose promjenu i što se tiče same predaje zahtjeva koji će ponovo biti putem Informacijskog servisa Grada Rijeke. Naime, lani je Rijeka bila prvi veći grad u Hrvatskoj koji je uveo novi način upisa djece u vrtiće putem nacionalnog portala e-Upisi, odnosno putem sustava e-Građani, međutim ove se godine vrtići vraćaju gradskom informacijskom sustavu, a Guštin objašnjava da su razlog termini upisa.


– Nacionalni portal e-Upisi imao je u ponudi fiksne termine upisa za cijelu Hrvatsku koji nam nisu odgovarali te smo se ponovo odlučili za Informacijski servis Grada Rijeke, koji nam se pokazao učinkovitiji, a termini upisa mogu se prilagoditi našem tempu provedbe upisa. Tako da su se zahtjevi za postojeće korisnike primali putem gradskog Informacijskog servisa, a na isti način primat će se i zahtjevi novih korisnika, zaključuje Guštin.