Slučaj selfie

Riječki vjeroučitelj unio novi razdor u SDP – ostavku dao i Braut: ‘To je neprihvatljivo’

Tihana Tomičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Neprihvatljivo je da se predsjednik SDP-a sastaje s osobom koja je uključena u organizaciju Hoda za život i koja održava molitvene seanse u obrazovnim ustanovama – kazao nam je potpredsjednik SDP-a Rijeke Vojko Braut koji više ne želi biti tajnik za pravna pitanja u stranci

RIJEKAPotpredsjednik SDP-a Rijeke Vojko Braut napisao je ostavku na funkciju koju je imao na Ibleru – izvršnog tajnika za pravno savjetovanje SDP-a. Razlog: slučaj Miletić, odnosno činjenica da se šef stranke Davor Bernardić u subotu u Rijeci sastao s katoličkim aktivistom i pobornikom Hoda za život Marinom Miletićem.Već u subotu u Čavlima, nakon što je Bernardić objavio selfije s Miletićem uz podršku njegovu radu, Bernardić je vodio neugodan razgovor sa Zlatkom Komadinom, koji mu je zamjerio taj susret, a to je bilo i temom na sjednici Predsjedništva stranke u utorak navečer na Ibleru, a onda je do Predsjedništva stigla i obavijest o tome da se Braut više ne namjerava aktivno baviti funkcijom tajnika za pravna pitanja.

Neprihvatljiv susret


Mada ga se oduvijek smatralo bliskim Bernardiću, jer su godinama bili zajedno aktivni u Forumu mladih SDP-a, Brautu je susret s Miletićem, koji je u riječkim ljevičarskim krugovima proskribiran i smatra ga se glavnim čovjekom Željke Markić u ovoj regiji, bio neprihvatljiv i on je odlučio svojim činom to i pokazati. Njegova je ostavka zasad kuvertirana jer je, kako se saznaje, iz vrha stranke zamoljen da je ne aktivira prije europskih izbora kako se stranci ne bi nanosila dodatna šteta, no jasno je da se Braut odrekao suradnje s Bernardićem. Na pitanje o ostavci, on je zasad bez komentara, no sam susret je komentirao:– Apsolutno je neprihvatljivo da se predsjednik SDP-a na ovom našem području sastaje s osobom koja je direktno uključena u organizaciju prosvjeda pod nazivom Hod za život i koji održava molitvene seanse u obrazovnim ustanovama, kao što je Sušačka gimnazija. Jasno naglašavam da se Bernardić s Miletićem susreo na svoju ruku i da nije nikoga od nas kontaktirao u vezi s tim, čime je poslao strašno lošu poruku biračima SDP-a i u Rijeci i u cijeloj Hrvatskoj. Bero, molim te, nemoj više tako pomagati stranci – poručuje Braut šefu stranke.

Kako se saznaje, Bernardić ni sam nije na sjednici Predsjedništva znao objasniti što mu je trebalo druženje s Miletićem, a također nije kolegama odgovorio ni na pitanje kako je do tog susreta uopće došlo. To mu je na sjednici Predsjedništva, osim već spomenutog Komadine, zamjerio i Ivo Jelušić te Ivana Posavec Krivec, a i većina ostalih prisutnih.


Milanovićeva čestitka Bujancu


Slučaj su neslužbeno spremni komentirati i drugi članovi Predsjedništva, koji su nam nakon sjednice rekli kako se Bernardić očito želi svidjeti svima, pa i igrati na kartu prikupljanja dijela glasova desnice, odnosno desnog centra, ali i kako je takva politika, kad ju je pokušavao voditi Zoran Milanović, zapravo SDP koštala izbora. Mnogi ovaj slučaj uspoređuju sa situacijom kad je Bernardić uputio svoj telegram čestitke notornom Velimiru Bujancu u povodu njegova vjenčanja, a što mu je također bio zamjereno, mada je bila riječ o kurtoaznoj gesti. Čini se da se Bernardić jednostavno svima želi svidjeti, a koliko takvi ispadi štete nanose stranci, to mu nije prva briga.Inače, komentari na susret s Miletićem bili su na društvenim mrežama negativni po Bernardića, a sam Miletić snimio je i videoblog u kojem kaže kako mu nije jasno zašto bi nekome smetali susreti s njim, koji je dosad već bio ugostio i Ivu Josipovića, Zorana Milanovića, Vojka Obersnela, ali i izraelske i muslimanske vjerske predstavnike i mnoge druge, jer tvrdi da promiče ekumenizam. Tijekom dana u medijima i na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije Miletićevih ranijih susreta s raznim SDP-ovcima, pa je svakako činjenica da Bernardić nije prvi koji je to učinio. No, po mišljenju mnogih u stranci, time je SDP-u oduzeo bar tri tisuće glasova u Rijeci i regiji, a i dodatno narušio svoje odnose s ovdašnjim članovima stranke.

Ostaje suspenzija


S druge strane, iako se očekivalo da će Predsjedništvo možda sugerirati Glavnom odboru stranke da ukine suspenzije za Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Vedrana Babića i Mihaela Zmajlovića, šef stranke taj je prijedlog odbio. Iznijeli su ga u utorak na sjednici na Ibleru Komadina i Jelušić, no Bernardić je, kako se saznaje, jednostavno rekao da sad nije vrijeme za razgovor o tome, te da će suspenzije na dnevni red doći nakon euroizbora u svibnju. Zlatko Komadina već je nekoliko puta javno ponovio da smatra da, ako je stranka mogla angažirati za svoju listu za euroizbore Mirelu Holy, koja je ranije oštro kritizirala SDP, da tada mjesta mora biti i za »vlastite ljude«, odnosno izrijekom – da suspenzije članovima Predsjedništva treba ukinuti. I Ivo Jelušić je uoči sjednice na Ibleru to rekao, ali na samoj sjednici Bernardić je to zasad otklonio. Rasprava se vodila, ali bez zaključka, te je očito da će tek na sjednici Glavnog odbora u lipnju, nakon izbora za Europski parlament, to biti tema.


Iako su mnogi mislili da bi Bernardiću to moglo i pogodovati, jer bi ukidanjem suspenzija pokazao uključivost i homogenizirao stranku uoči izbora, čini se da njemu to nije bitno, odnosno da mu je važnije da njegovi kritičari Grbin, Hajdaš i ostali, i nadalje imaju »zatvorena usta«. Naime, suspenzije im priječe da javno komentiraju zbivanja u stranci, jer bi inače mogli biti i isključeni, a kako nam oni neslužbeno kažu, to im više nije ni bitno.– Ne osjećamo se kao dio Bernardićeva tima, radimo pošteno svoj posao u Saboru, građani to vide, a za sve drugo bit će vremena nakon euroizbora – rekao nam je jučer jedan od njih.