Nakon stanke

Riječki tunel od 1. kolovoza ponovo otvoren za posjetitelje

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Tunel će biti otvoren svakoga dana u vremenu od 10 do 20 sati, uz napomenu kako je u 19.45 sati posljednji ulazakNakon stanke zbog epidemije koronavirusa, Riječki tunel ponovno otvara za posjetitelje u nedjelju, 1. kolovoza.


Tunel će biti otvoren svakoga dana u vremenu od 10 do 20 sati, uz napomenu kako je u 19.45 sati posljednji ulazak.


Ulaz u Riječki tunel je slobodan i moguće ga je posjetiti uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, a to su obavezno nošenje maski, obavezna dezinfekcija ruku i obavezno držanje razmaka.
U tunelu ne smije biti više od pedeset ljudi istovremeno te je dozvoljen samo prolazak, bez zadržavanja.


Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkog Starog grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz.


U izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti.


Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara, u razdoblju od 1939. do 1942. godine.


Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara.


Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.


Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu.


Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.