Superračunalna tehnologija

Riječki Tehnički fakultet u nizu važnih EU projekata. Evo čime će se sve baviti

Ingrid Šestan Kučić

Tema superračunalnih resursa osnovna je tema projekta EUROCC gdje je Tehnički fakultet partner SRCE-u Zagreb uz ostale hrvatske članove konzorcija, a radi se o trenutačno najvećem europskom projektu s područja računalstva u vrijednosti od 59 milijuna eura. Hrvatskoj će pripasti 650 tisuća euraRIJEKA – Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci partner je u projektu »Promoting Sustainability as Fundamental Driver in Software Development Training and Education« (SUSTRAINABLE) kojem je u okviru Erasmus+ programa odobreno financiranje u iznosu od 350 tisuća eura, a članovi projektnog tima s riječkog fakulteta su docent Goran Mauša kao lokalni koordinator te docent Sandi Ljubić. Projekt se bavi globalnim pitanjima održivosti u smislu čovjekova utjecaja na okoliš u domeni programskog inženjerstva.


Konkretnije, istražuju se načini upravljanja programskom potporom kojima bi se smanjila potrošnja energije u području ICT-a koji bilježi brzo rastuće trendove ugljikova otiska. Stečena znanja i tehnologije planiraju se dijeliti kroz dva programa umrežavanja nastavnika, diseminacijom rezultata istraživanja kroz dvije sesije pripojene vodećim znanstvenim konferencijama, dok će se praktična iskustva približiti mladim inženjerima računarstva kroz dvije ljetne škole.


Deset EU-institucija


SUSTRAINABLE je projekt strateškog partnerstva deset europskih institucija iz sedam zemalja i trajat će do kraja kolovoza 2023. godine. Projekt SUSTRAINABLE zagovara uvođenje svih aspekata održivosti kao primarnu brigu u praksi softverskog inženjerstva. Stoga je cilj ljetnih škola koje će se u okviru projekta organizirati osposobiti buduće softverske inženjere za održivi softver i ICT. Programi škola bit će namijenjeni polaznicima magistarskih i doktorskih studija iz svih partnerskih institucija, ali također će biti otvoreni studentima i istraživačima izvan konzorcija, kao i softverskim inženjerima iz industrijske prakse. Osim organizacije dviju ljetnih škola, članovi konzorcija udružit će snage u istraživanju, inovacijama i razmjeni najboljih praksi u obrazovanju.
Istovremeno, kaže voditelj Centra za napredno računanje i modeliranje, prof. dr. Lado Kranjčević, Tehnički fakultet zajedno s Centrom koji upravlja najvećim hrvatskim superračunalnim resursom BURA ostvaruje uspješan prijavni niz EU-projekata.


– EU-projekt »Računalni model strujanja, poplavljivanja i širenja onečišćenja u rijekama i obalnim morskim područjima« (KLIMOD), čija je vrijednost 3 milijuna kuna, bavi se primijenjenim znanstvenim istraživanjima u kojima se razvija računalni model strujanja i širenja onečišćenja u morskom području, razvija se predikcijski model mikrobiološkog onečišćenja baziran na modelima umjetne inteligencije te provodi mjerenje razine onečišćenja mikroplastikom. Sinergijskim učinkom više sličnih povezanih projekata s područja očuvanja okoliša i otvaranjem doktorskog studija s područja očuvanja okoliša na Tehničkom fakultetu, fakultet i Centar CNRM postaju referentni hrvatski centar za modeliranje u ekologiji uz podršku novih tehnologija superračunanja i umjetne inteligencije.


Partneri na projektu su Institut Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb, riječki Medicinski i Građevinski fakultet te riječko Sveučilište – kaže prof. dr. Kranjčević. Ostvaren je uspjeh i dobivanjem projekta Digital Empowering Trough HPC Education (HiPowerEd) čija je vrijednost 1,6 milijuna kuna. I u tom je projektu voditelj Tehnički fakultet, dok su partnerske institucije dvije od najrenomiranijih europskih tehničkih institucija Technische Universitat Munchen (TUM) te Danmarsk Tekniske Universitat Copenhagen (DTU), kao i jedno od vodećih sveučilišta u regiji Universita degli studi di Trieste te vodeće privatno učilište ALGEBRA Zagreb.


Partnerski konzorcij


– Prvi put jedan EU-projekt na Sveučilištu u Rijeci ima partnerski konzorcij te razine, što će otvoriti našim znanstvenicima i studentima vrata suradnje s takvim prestižnim institucijama. Cilj projekta jest učiniti superračunalnu tehnologiju široko dostupnom mlađoj populaciji te općenito znanstvenicima, studentima i industriji. Trenutačno je superračunalna tehnologija ekskluzivna tehnologija dostupna manjoj skupini ljudi, a njezinom promocijom povećat će se digitalna spremnost i konkurentnost i na hrvatskoj i na europskoj razini, pojašnjava prof. dr. Kranjčević. Tema superračunalnih resursa, osnovna je tema i EU-projekta EUROCC gdje je Tehnički fakultet partner SRCE-u Zagreb uz ostale hrvatske članove konzorcija, a radi se o trenutačno najvećem europskom projektu s područja računalstva u vrijednosti od 59 milijuna eura. Hrvatskoj će pripasti 650 tisuća eura, a cilj je projekta izgradnja europskog superračunalnog ekosustava, gdje i Hrvatska i Rijeka zauzimaju svoje mjesto u ovoj visokotehnološkoj strukturi.


Dva nova Erasmus+ projekta

Istovremeno su na Sveučilištu započela još dva Erasmus+ projekta, a riječ je o projektu »Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education« (RAPIDE), čiji je cilj izrada i implementacija inovativnih pedagogija usklađenih s vrednovanjem studenata. Rad na projektu uključivat će organizaciju i održavanje tri velike međunarodne radionice i devet manjih lokalnih radionica izobrazbe nastavnog osoblja visokih učilišta, četiri konferencije te pet konzorcijskih sastanaka. Projekt bi trebao rezultirati tečajem obrnute učionice te učenjem temeljenom na radu u online okruženju, priručnikom za ocjenjivanje studenata u online okruženju te modelom upravljačke ploče za učenje i poučavanje metodama obrnute učionice i učenja temeljenog na radu te priručnikom za analizu učinaka inovativnih pedagogija. Pravni fakultet partner je pak u novom Erasmus+ sport projektu »Understanding, Evaluating, and Improving Good Governance in the Employment Relations of Athletes in Olympic Sports in Europe« (EMPLOYS), čiji je cilj znanstvenim istraživanjem analizirati status radnih odnosa sportaša u olimpijskim sportovima te završnom studijom ponuditi primjere dobre prakse vladama partnerskih država sa svrhom unaprjeđenja radnih i socijalnih statusa sportašica i sportaša.