ESN Rijeka

Riječki studenti snimili video na znakovnom jeziku: ‘Kad vidimo reakcije, trud se itekako isplatio’

Ingrid Šestan Kučić

Zadatak nije bio lagan, ali itekako je vrijedilo

Zadatak nije bio lagan, ali itekako je vrijediloRIJEKA – Inicijativom ESN-a Rijeka volonteri i Erasmus studenti snimili su video na znakovnom jeziku kako bi potaknuli razmišljanje o samosvijesti te suosjećanju. Video je nastao kao jedan od brojnih projekata Erasmus Studentske Mreže, a ujedno i kao dio Dana društvene uključenosti.


Tijekom dva tjedna inicijative, pokazuje se ljepota volontiranja te potiče ljude na uključivanje u razne aktivnosti, udruge i organizacije koje teže boljem sutra. Svojim videom volonteri i erasmus studenti iskazali supoštovanje, ali i podsjetili na poteškoće s kojima se svakodnevno susreću gluhonijeme osobe u današnje vrijeme.


Tijekom trajanja inicijative Erasmus Studentska Mreža organizira je događaje s ciljem podizanja svijesti te poticanja na volonterski rad. Inspirirana time koordinatorica Social Erasmusa ESN-a Rijeka, Roma Đurić, snimila je video na znakovnom jeziku sa svim sudionicima 14. Nacionalne Platforme ESN-a Croatia, a radi se o pjesmi “This Is Me” iz mjuzikla „The Greatest Showman“.
Autorica videa rekla je da zadatak nije bio lagan, posebice jer većina sudionika videa nije otprije poznavala znakovni jezik, no smatra da se trud itekako isplatio kad je vidjela što je iz njega proizašlo.


Erasmus Student Network, najveća je studentska volonterska organizacija s više od 15 tisuća članova koji kroz 528 lokalnih sekcija raspoređenih u 40 država pomažu više od 180 tisuća studenata. Vodeći se principom “students helping students”, radi na promicanju programa studentske mobilnosti i međukulturalne razmjene, a riječki ogranak, ESN Rijeka, osnovan je 2012. godine kada je broj Erasmusa i volontera bio prilično malen, dok danas u Rijeku dolazi oko 300 Erasmusa na godinu te sekcija broji više od 20 članova.