Svjetski dan pomoraca

Riječki studenti pomorstva među najboljima u svijetu

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na Zagrebačkoj obali bit će kreirano oko 400 radnih mjesta, u marini oko 140, uz još veći broj na vezanim poslovima, to je prilika koju moramo dočekati spremni, kao i naši studenti, rekao je dekan Alen JugovićPomorski fakultet u Rijeci i ove se godine pridružio obilježavanju Svjetskog dana pomoraca, sa željom, kako je istaknuo dekan Alen Jugović, prepoznavanja neprocjenjive vrijednosti i doprinosa pomoraca međunarodnoj trgovini i svjetskoj ekonomiji.


U povodu Svjetskog dana pomoraca, Pomorski fakultet je organizirao Dan otvorenih vrata, s programom u prvom redu posvećenom studentima i njihovom viđenju svoje budućnosti u pomorstvu.


Inače, ovogodišnja tema Svjetskog dana pomoraca je »Poštena budućnost za pomorce (Fair future for the seafarers)«, a u kampanji organiziranoj tim povodom u cijelom će se svijetu raspravljati o pitanjima koja su i dalje važna za pomorce, nakon pandemije COVIDA-19; odnosu prema pomorcima, radnim uvjetima, obuci i školovanju, mogućnostima zapošljavanja i ostalim problemima s kojima se pomorci diljem svijeta svakodnevno susreću.


Foto galerija: Dan otvorenih vrata Pomorskog fakulteta u Rijeci Foto: Marko Gracin
Obilježavanje Svjetskog dana pomoraca organizirano je u suradnji s Udrugom pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana »Kraljica mora«, ambasadorom dobre volje Međunarodne pomorske organizacije IMO, kapetanom Duškom Vranićem, te Studentskim zborom Pomorskog fakulteta.


Dekan Alen Jugović u uvodnoj je riječi naglasak stavio na studente, buduće pomorce i rad Fakulteta koji je ove godine pokrenuo sveobuhvatnu izmjenu svih studijskih, preddiplonskih, diplomskih i postdiplomskih programa, u skladu s potrebama i prilikama na svjetskom tržištu rada, ali i lokalnim potrebama koje se ubrzano mijenjaju.


Transformacija grada


– Izmjene uvodimo u skladu s promjenama na tržištu, svjetskom, ali i lokalnom koje je zadnjih godina vrlo dinamično. U Rijeci se pokreće novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, izgradit će se velika marina u Porto Barošu, uz postojeće lučke i pomorske kapacitete i tvrtke.


Grad je pred transformacijom u kojoj će upravo naši studenti imati veliku priliku. Na Zagrebačkoj obali bit će kreirano oko 400 radnih mjesta, u marini oko 140, uz još veći broj na vezanim poslovima, tako da tu priliku moramo dočekati spremni, kao i naši studenti, rekao je Jugović.Razmišljanja studenata o budućnosti pomorstva i o vlastitoj karijeri predstavio je kapetan Vranić koji je pročitao neke od odgovora studenata na upit o budućnosti, u kojoj sebe vide kao dio velike obitelji pomorstva u svijetu.


– Ovo je dan svih pomoraca, njih oko dva milijuna, koliko ih plovi na svjetskim morima, ali ovo je i dan svih onih koji rade na mnogobrojnim poslovima, u uredima diljem svijeta, vezanim uz pomorstvo.


Mladi u ovom poslu, prema onome što smo od njih čuli, vide svijetlu budućnost. Svi oni žele ostvariti karijere u pomorskom sektoru, bilo na brodovima ili u drugim zanimanjima vezanim uz pomorstvo, što mi je posebno drago, jer studenti Pomorskog fakulteta su ujedno i među najboljim studentima pomorstva u svijetu, rekao je Vranić.


Pomorci i pandemija


Svoja viđenja budućnosti i vlastite karijere u pomorstvu iznijeli su studenti Alen Mataić i Antun Penjak koji su obojica izrazili želju za nastavkom obrazovanja i nakon završenog fakulteta, tijekom pomorske karijere, kako bi se jednog dana vratili i novim generacijama studenata prenijeli svoja znanja i vještine.


Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana »Kraljica mora«, Juraj Karninčić, najavio je održavanje godišnje skupštine Europske udruge pomorskih kapetana u Rijeci u rujnu ove godine, na kojemu se očekuje dolazak četrdesetak predstavnika udruga iz 19 europskih zemalja.


– Najvažnija tema bit će i dalje kako se nositi s problemima koji su pomorce pogodili u pandemiji COVID-19, kako ih riješiti na međunarodnoj razini, rekao je Karninčić, dodavši kako je organizacija ovog skupa veliko priznanje Udruzi »Kraljica mora« za dugogodišnji rad na domaćoj i međunarodnoj pomorskoj sceni.


Obilježavanje Dana pomoraca na Fakultetu je nastavljeno obilaskom učionica, simulatora i prikazom razne opreme i uređaja koji se koriste u obrazovanju budućih pomoraca, a završeno je zvonjavom fakultetskog zvona, točno u podne, kada su se sirenama oglasili i brodovi u riječkoj luci.