Medicinski fakultet

Riječki studenti medicine prvi u Hrvatskoj uče na virtualnom disekcijskom stolu “Anatomage”

Portal Novi list

Foto Medicinski fakultet u Rijeci

Foto Medicinski fakultet u Rijeci

"Anatomage" je revolucionarni digitalni alat koji će studentima olakšati učenje i ovladavanje znanjima iz anatomijeMedicinski fakultet u Rijeci od proteklog je tjedna u posjedu suvremenog virtualnog disekcijskog stola “Anatomage”, nabavljenog uz pomoć donatora i Sveučilišta u Rijeci te njenih sastavnica.


“Anatomage” se opisuje kao revolucionarni digitalni alat koji će studentima olakšati učenje i ovladavanje znanjima iz anatomije, a stručnjacima omogućiti produbljivanje znanja i stjecanje novih vještina.


Foto Medicinski fakultet u Rijeci
“‘Anatomage’ 3D virtualni disekcijski stol dizajniran je kako bi studentima pružio interaktivno i dinamično iskustvo prilikom proučavanja ljudskog tijela.


Ova inovativna tehnologija omogućava studentima proučavanje složenosti građe ljudskog tijela do najsitnijih detalja, uključujući mikroskopsku građu tkiva (histologiju), u digitalnom obliku, što pruža cijeli niz koristi”, poručuju s Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Foto Medicinski fakultet u Rijeci


Neke od tih koristi su:


  • proučavanje ljudskog tijela iz različitih kutova, kroz virtualnu disekciju po slojevima i rezovima, čime se postiže dublje razumijevanje  anatomskih struktura i njihovih međuodnosa;
  • detaljni anatomski prikazi visoke rezolucije, koji omogućavaju studentima da vizualiziraju kompleksne strukture;
  • poticanje uključenosti i suradnje među studentima, radom na zajedničkim anatomskim projektima, čime razvijaju svoje vještine timskog rada i komunikacije;
  • mogućnost simulacije kliničkih slučajeva, čime studenti vježbaju kliničko prosuđivanje i dijagnosticiranje te, kirurške postupke u okruženju bez rizika.

“Prvi smo Medicinski fakultet u državi koji nastavu obavlja na ljudskim preparatima i virtualnom stolu. Osim studenata, stol će se koristiti u produbljivanju znanja stručnjaka, poput kirurga, radiologa i stomatologa kroz različite tečajeve te, za pripremu operativnih zahvata pomoću 3D modela, uz ostale mogućnosti”, poručuju s Medicinskog fakulteta u Rijeci.


Stol “Anatomage” sutra će i službeno predstaviti javnosti.