Europski tjedan sporta

Riječki sport za sve: Besplatne sportske aktivnosti za siromašnu djecu

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Fokus tribine bio je na posebnom pristupu radu s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti u sportu, a predstavljen je i projekt RiSS – Riječki sport za sveU sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta 2020. u Rijeci, što ga od 23. do 30. rujna organizira Zajednica sportskih udruga grada Rijeke, Riječki sportski savez i Grad Rijeka, u Gradskoj vijećnici održana je javna tribina pod nazivom Odgojni aspekti rada u sportu s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti.


Poseban pristup


Tribina je bila posvećena sportskim djelatnicima i trenerima te je fokus bio na posebnom pristupu u radu s djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti u sportu. U sklopu tribine predstavljen je i projekt RiSS – Riječki sport za sve, kojemu je glavni cilj uključivanje djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti te je pokrenut na inicijativu Odjela za zdravstvo i skrb Grada Rijeke, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i Riječkog sportskog saveza i provodi se u okviru Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta Rijeka – Zdravi grad.


Tribinu je pozdravnim govorom otvorila Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.
– Drago mi je da govorimo o temi koja je multisektorski povezana, odnosno nije usmjerena samo na sport već i na medicinu te djelatnost lokalne samouprave, a koja ima zajednički cilj – stvoriti preduvjete da svi građani imaju priliku baviti se sportom.


Koliko je bitna tjelesna aktivnost, ne moramo posebno naglašavati, a nama je cilj da sport i tjelesna aktivnost budu pristupačni što većem broju naših građana, posebice djeci i mladima koji su socijalno isključeni ili su od rizika za socijalnu isključenost, kazala je Mušković i ovom je prilikom zahvalila svima koji su podržali tribinu te istaknula važnost o neprestanom nadograđivanju sportskog i pedagoškog znanja u trenera i sportskih djelatnika.


Voditelj projekta Rijeka – zdravi grad, Jadran Mandekić i Darko Roviš, voditelj Tematske grupe za potporu obitelji i mladima, ovom su prilikom naglasili kako je projekt RiSS nastao sa svrhom da se dostupnost sportskih sadržaja i aktivnosti omogući svima, posebice ranjivim skupinama društva kao što su djeca i obitelji u nužnom smještaju te obiteljima slabijeg socioekonomskog statusa.


Adaptacija i integracija


Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, istaknula je kako je unutar projekta ostvarena suradnja s udrugom Terra, Dječjim domom Tić i udrugom Centar za dijalog te je dosad 39 djece dobilo priliku besplatno se uključiti u sportske aktivnosti klubova članica Riječkog sportskog saveza, a besplatne sportske aktivnosti uskoro planiraju ponuditi i obiteljima koji se koriste zajamčenom minimalnom naknadom.


Darko Roviš u uvodnom izlaganju istaknuo je važnost trenera kao odrasle osobe koja u pubertetskoj dobi može zauzeti važnu ulogu podrške u razvoju mladih, posebice u djece iz ranjivih skupina i adaptaciji i integraciji u društvo te razvoj talenata i vještina.


O važnosti uključenosti djece i mladih govorila je Maša Komadina, psihologinja Udruge za zaštitu obitelji Rijeka, o uključivanju djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti Sandro Kresina iz NZJZ-a PGŽ-a te o treneru kao središnjoj figuri u odrastanju djece i mladih, govorio je psiholog Petar Nikolić, dok su Bore Štrbac i Slaviša Bradić iznijeli vlastito trenersko iskustvo.