Popis najpopularnijih programa

Riječki program Grafičkog dizajna i vizualne komunikacije na listi deset najpoželjnijih studija u Hrvatskoj

Ingrid Šestan Kučić

Za 15 upisnih mjesta na Grafičkom dizajnu i vizualnim komunikacijama bori se 212 kandidata / Foto M. GRACIN

Za 15 upisnih mjesta na Grafičkom dizajnu i vizualnim komunikacijama bori se 212 kandidata / Foto M. GRACIN

Studijski program Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci zauzeo je 10. mjesto na listi najpoželjnijih studijskih programa u Hrvatskoj što ju je sastavila Agencija za znanost i visoko obrazovanjeRIJEKA – Studijski program Grafički dizajn i vizualne komunikacije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci našao se na listi najpoželjnijih 10 studijskih programa u Hrvatskoj. Listu je prema omjeru prvih izbora i kvote sastavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a riječkom je studiju pripalo 10. mjesto i to zbog činjenice da se za 15 upisnih mjesta bori 212 kandidata, a njih 55 taj je studij odabralo kao prvi izbor. U praksi to znači da za jedno upisno mjesto konkurira 3,67 studenata kojima je taj studijski program prvi izbor, a gledano prema ukupnim prijavama za jedno se mjesto bori 14 budućih studenata. Na toj listi prvo mjesto kao i prijašnjih godina zauzima studij Logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje se za jedno upisno mjesto bori čak 7,34 kandidata kojima je taj studij prvi izbor. Na listi najpoželjnijih studijskih programa u Hrvatskoj našli su se i studiji psihologije u Zagrebu i Zadru, studij Kriminalistike Visoke policijske škole, studij Sestrinstva Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, studij izobrazbe trenera Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studiji Fizioterapije i Radiološke tehnologije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu te studij Animirani film i novi mediji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.


Psihologija i logopedija


Budućim studentima u Hrvatskoj se trenutačno nude 894 studijska programa, a među prvih sto po poželjnosti, uz studij Akademije, našlo se još sedam riječkih studijskih programa, najviše njih s Fakulteta zdravstvenih studija. Prema omjeru kvote i prvog izvora u samom vrhu je studij Psihologije riječkog Filozofskog fakulteta, koji će upisati 42 studenta, a primio je 950 prijava, od čega je 150 kandidata taj studijski program označilo kao prvi izbor. Gledano prema ukupnom broju prijava čak 22 kandidata konkuriraju za jedno upisno mjesto te njih 3,57 kojima je to prvi izbor. Kao i na nacionalnoj razini i u Rijeci je iznimno popularan studij Logopedije, koji je za 30 upisnih mjesta zaprimio 511 prijava, a 101 kandidat ga je označio kao prvi izbor. To znači da se za jedno upisno mjesto bori 3,38 studenata kojima je to prvi izbor, odnosno gledano prema ukupnom broju prijava za jedno mjesto konkurira 17 studenata. Žestoka borba za upis vodi se i na riječkom studiju Dentalne medicine Fakulteta dentalne medicine gdje se za 30 upisnih mjesta prijavilo 463 kandidata, a kao prvi izbor njih 83 označilo je taj studijski program te njih 2,77 konkurira za jedno upisno mjesto. Kada se uzmu u obzir sve prijave, za svako upisno mjesto bori se 15 budućih studenata.


Novi studij Farmacije


Na popisu prvih sto najtraženijih studijskih programa u Hrvatskoj našla su se čak četiri studijska programa riječkog Fakulteta zdravstvenih studija. Kao i svake godine najpoželjniji studij je Fizioterapija gdje će se upisati 32 studenata, a to trenutačno želi čak 682 kandidata, među kojima je njih 110 Fizoterapiju označilo kao prvi izbor. Za jedno upisno mjesto natječe se 3,38 kandidata kojima je to prvi izbor, odnosno prema ukupnom broju prijava za jedno mjesto konkurira 21 kandidat. Među prvih sto najtraženijih programa je i studij Primaljstva, koji je za 20 upisnih mjesta zaprimio 247 prijava, a 52 kandidata označilo ga je kao prvi izbor. Istu upisnu kvotu ima i studij radiološka tehnologija koji je zaprimio 478 prijava, a 45 kandidata označilo ga je kao prvi izbor. Iznimno tražen je i studij Sestrinstva, koji je za 30 upisnih mjesta zaprimio 466 prijava, a 58 kandidata označilo ga je kao prvi izbor.
​Ljetni rok za upise na preddiplomske studije otvoren je do 21. srpnja, a ono što nedostaje na popisu od 894 hrvatskih studijskih programa jest riječki novoodobreni studij Farmacije Medicinskog fakulteta. Prijave za taj studij također su moguće do 21. srpnja, a riječ je također o popularnom studijskom programu među maturantima koji se dosad mogao studirati samo u Splitu i Zagrebu.