Svečana sjednica

Riječki Pomorski fakultet prvi put u povijesti “izašao” na more, otvorena radionica Torpedo

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dan Pomorskog fakulteta obilježen svečanom sjednicom u novouređenom prostoru Edukativne radionice TorpedoSvečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u novouređenim prostorima Edukativne radionice Torpedo, na najbolji je način obilježen Dan Pomorskog fakulteta u Rijeci, uoči obilježavanja blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca.


Edukativna radionica, površine veće od 700 četvornih metara, u čije je uređenje, bez opremanja, uloženo više od četiri milijuna kuna, smještena je u jednu od hala nekadašnjeg Torpeda u Baračevoj ulici.


Foto galerija: Otvorena radionica Torpedo riječkog Pomorskog fakulteta Foto: Sergej Drechsler


Riječ je o jednom od najvećih ulaganja Pomorskog fakulteta u zadnjih nekoliko desetljeća, a potpunom obnovom i opremanjem hale, u suradnji s Lučkom upravom Rijeka i Tehničkim fakultetom te brojnim tvrtkama i institucijama koje su pomogle u nabavci opreme i strojeva Pomorski je fakultet, kako je naglasio dekan Alen Jugović, po prvi put u svojoj povijesti izašao na more.


Što sve sadrži radionica
Na moru ispred hale, u lučici Torpedo, ubuduće će biti smještena i plovila Pomorskog fakulteta – čamci za spašavanje, brza spasilačka brodica, čamci za mornarsko veslanje, kao i sohe i druga oprema na kojoj će studenti stjecati praktična iskustva potrebna za osposobljavanje za pomorske časnike.Edukativna radionica sadrži brodske strojeve i uređaje za praktičnu obuku, prostor za zavarivanje, informatičku opremu, opremu za ispitivanje i mjerenje, uređaje i strojeve za obradu i testiranje modela i materijala i brojna ostala oprema, a u njoj su smješteni i podvodni dron za snimanje video i foto materijala visoke rezolucije, te dvije bespilotne letjelice na koje se mogu montirati video i termalne kamere, kao i drugi uređaji, primjerice za određivanje kvalitete zraka ili mapiranje prostora.


U sklopu radionice uređene su i dvije učionice, svlačionica, uredski i drugi prateći prostori.– Ovaj je prostor uređen u skladu s nastojanjima Fakulteta da držimo korak sa zahtjevima današnjeg tržišta u obuci studenata i pomoraca. Velik je to izazov koji zahtijeva stalna i značajna ulaganja, u prostor, opremu, ali prije svega u ljude.


Prostor za praktičan rad, obuku, vježbe i demonstracije odlučili smo urediti ovdje, na moru, gdje osim ove radionice imamo i vanjski dio, u lučici Torpedo, gdje će naši studenti i polaznici edukacijskih programa također stjecati praktična iskustva.


Sve to bilo bi teško ostvarivo bez podrške Lučke uprave i brojnih drugih subjekata koji su pridonijeli realizaciji projekta.Prostor i oprema radionice koristit će i za razvoj znanstveno istraživačke djelatnosti fakulteta, kao i informatički razvoj, a koristit će ga i studenti i profesori Tehničkog fakulteta, rekao je Jugović, ističući kako će u istom prostoru biti smješten i novoosnovani Centar za morske tehnologije Pomorskog fakulteta, usmjeren ka edukaciji te razvoju i primjeni morskih tehnologija.


Velike promjene zbog velikih projekata


Jugović je pred brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici predstavio i rezultate Fakulteta ostvarene u zadnjih godinu dana, posebno ističući promjene u nastavnim programima svih smjerova Pomorskog fakulteta, u skladu sa zahtjevima tržišta koji su sve složeniji i sve se brže mijenjaju, a jedan od glavnih razloga za promjene, objasnio je, su veliki projekti u riječkoj luci i prometnoj infrastrukturi.– To su projekti poput novog kontejnerskog terminala, velike nautičke marine s novim tehnologijama, željeznički projekti za koje pripremamo naše studente, kako bi stekli potrebna znanja do realizacije i početka rada svih tih projekata, rekao je Jugović.


Naglasio je i značajan napredak na području znanstvenog rada, sa sve većim brojem znanstvenih radova fakultetskih profesora, objavljenim u relevantnim stručnim časopisima, kao i sve veći angažman na projektima u gospodarstvu.


Najavio je i dugačak niz projekata za iduću godinu, od kojih se izdvaja uređenje amfiteatra u sadašnjoj sportskoj dvorani Fakulteta koja će biti jedinstven prostor te vrste na riječkom Sveučilištu.


Foto Sergej Drechsler


Ponos Sveučilišta


Rektorica Snježana Prijić Samaržija Pomorski ja fakultet u svom obraćanju nazvala ponosom Sveučilišta u Rijeci.


– Pomorski fakultet je u području znanosti napravio najveći iskorak od svih sastavnica Sveučilišta. O transferu znanja ne treba ni govoriti, tu ste naša perjanica, vi to radite sjajno i svi možemo od vas učiti, kao i u organizaciji poslovnih procesa.Kada je riječ o edukaciji, Pomorski fakultet, kao institucija koja zna što radi može biti i kritičan i samokritičan, ali vaš slogan Znanjem plovimo svijetom zaista i jest točan, rekla je Prijić Samaržija.


Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, istaknuo je kako fakultet nije samo klasično predavanje i obuka studenata, nego i puno više od toga.


– Suradnja Ministarstva i fakulteta dugogodišnja je i plodonosna u mnogim segmentima. Istaknuo bih nekoliko – kao prvo u edukaciji i osposobljavanju pomoraca, jer Pomorski fakultet je temelj obrazovanja hrvatskih pomoraca.Iz njega su izašle tisuće stručnjaka koji rade diljem svijeta, a uz to je ostvaren i značajan napredak u razvoju pomorskih znanosti. Republika Hrvatska, nažalost, u svjetskom pomorstvu nije značajan faktor u gotovo niti jednoj kategoriji, osim kad je riječ o pomorcima, po kojima smo četvrta zemlja u Europi.


Osim toga, tu je i kontinuirana suradnja u izradi pomorskih zakona i propisa, kao i suradnja na uspostavi novog centra za traganje i spašavanje, koji će služiti i za obuku pomoraca u traganju i spašavanju, rekao je Orlić.U ime Primorsko-goranske županije dan fakulteta profesorima i studentima čestitala je Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze kazavši kako se novom radionicom i Centrom, nastalima u suradnji Pomorskog i Tehničkog fakulteta stvara nova platforma za razvoj znanosti i obrazovanja.


– Sada smo u velikom ciklusu ulaganja i razvoja prometne, lučke i pomorske infrastrukture, a Pomorski je fakultet bio značajan partner u njihovoj pripremi i realizaciji, kazala je Milošević.


Nagrade najboljim studentima


U sklopu svečanosti dodijeljene su i dekanove nagrade najboljim studentima.


Nagrađeni studenti dodiplomskih studija su; Mika Maglica, Matija Šarić, Nea Bagarić i Sven Tica, a diplomskih studija Mate Brižić, Jure Vulić, Josip Stipić Leandra Križanić i Deni Vičević.Hlača: Projekt realiziran u turbulentnim vremenima


Bojan Hlača, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, institucije u čijem vlasništvu je hala u kojoj je smještena radionica kazao je kako je ideja za njeno uređenje potekla od dekana Jugovića, prije četiri godine.


– Nije ostalo samo na ideji i planovima, već je projekt i realiziran, i to u ovim turbulentnim vremenima. Prvenstveni korisnici ovog prostora bit će studenti kojima će omogućiti još bolju izborazbu i stjecanje znanja i vještina, nadam se da će se toga sjetiti kada budu radili širom svijeta, rekao je Hlača.