Mjera Grada Rijeke

Riječki poduzetnici oslobođeni zakupnine, komunalne naknade i odvoza otpada

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Od 1. do 31. prosinca 2020., plaćanja zakupnine bit će oslobođeni i oni poduzetnici koji su zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Rijeka sporta i Rijeka plusaGrad Rijeka oslobodit će od 1. prosinca 2020. godine plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora, komunalne naknade i odvoza otpada sve poduzetnike kojima je odlukom Vlade obustavljeno djelovanje zbog epidemije koronavirusa.


Plaćanja zakupnine bit će oslobođeni i oni poduzetnici koji imaju zakup poslovnih prostora u vlasništvu Rijeka sporta i Rijeka plusa. No, budući da je Vlada najavila da će pokriti troškove kao što su zakupnina, komunalna naknada i slično, u Gradu Rijeci će čekati konačnu odluku kako bi odlučili što će jer se poslovni subjekti ne mogu dva puta osloboditi od iste obaveze.


– Kako god bude, oni poduzetnici koji ne mogu raditi, bit će odslobođeni plaćanja, a troškove će pokriti ili Grad Rijeka ili Vlada. Navedeno oslobađanje plaćanja računa zakupnine će se ogledati i na gradski proračun jer će pad prihoda za razdoblje od 1. prosinca do 31. prosinca 2020. godine iznositi okvirno 763.000 kuna, odnosno s uračunatim PDV-om 953.707 kuna.
Grad Rijeka mjerom oslobađanja zakupnine izlazi ususret svim svojim ugovornim partnerima budući da se oslobađa plaćanja zakupnine za cijeli mjesec prosinac, iako su protupandemijske mjere obustave rada ograničene na razdoblje od 28. studenog do 21. prosinca 2020. godine, izjavio je gradonačelnik Vojko Obersnel.


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 27. studenog 2020. godine donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID -19 putem okupljanja. Navedenom Odlukom se u sklopu navedenih protuepidemijskih mjera nalaže obustava rada niza poslovnih djelatnosti.
– Tako je utvrđeno da sukladno naloženoj obustavi rada od obveze plaćanja zakupnine za mjesec prosinac ove godine treba osloboditi ugostiteljske objekte svih kategorija, djelatnost kockanja i klađenja (kasina, automat klubovi i uplatna mjesta za klađenje), djelatnost teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, djelatnosti dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola za subjekte koji u gradskim poslovnim prostorima obavljaju zabranjenu djelatnost.


Ako se naknadnom provjerom utvrdi da je neki od zakupnika kojemu nije izdan račun za vrijeme trajanja spomenutih mjera, neovisno o mjerama obustave rada obavljao djelatnost, njemu će se izdati račun koji će biti uvećan za zakonsku zateznu kamatu, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Očuvanje likvidnosti i radnih mjesta


Gradonačelnik Obersnel podsjetio je da je prije donošenja mjera od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Grad Rijeka utvrdio mjere za pomoć poduzetnicima, a sve kako bi se poduzetnicima olakšao nastavak poslovanja i zadržavanja radnih mjesta u vrijeme pandemije korona virusa.


– Željeli smo adekvatno i pravovremeno reagirati na novonastalu situaciju i omogućiti poduzetnicima okvir u kojem mogu planirati i poduzimati mjere za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta svojih zaposlenika. Umanjili smo od 1. studenog 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine plaćanje zakupnine zakupnicima poslovnih prostora kao i korisnicima površina javne namjene za postavu privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta kojima upravlja Grad Rijeka.


S padom prometa od 40-60 posto odobrilo se umanjenje zakupnine za 30 posto, a s padom prometa od 60 do 100 postto odobrilo se umanjenje zakupnine za 50 posto. Također je utvrđeno da će se korisnici površina javne namjene koji imaju postavljene privremene objekte i ugostiteljske terase osloboditi od plaćanja naknade za korištenje u periodu od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine, kazao je Obersnel.