Projekt

Riječki osnovci na edukativnoj radionici ‘Policajac moj prijatelj’

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRIJEKA – »Policajac moj prijatelj» i »Zemlja rizika« nazivi su radionica koje su se u povodu Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa održane za mališane nižih razreda OŠ Dolac. Riječ je o projektu s kojim se krenulo prošle godine, a ima za cilj kroz interaktivni paket promovirati kulturu svijesti o rizicima.


Kako nam je rekao Dario Tonković iz Policijske uprave primorsko-goranske, kroz radionicu »Policajac moj prijatelj« mališani će imati priliku upoznati se s radom policije, približit će im se izgled njihove uniforme, ali naučiti i neka prometna pravila.


Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Matko Škalamera približio je društvenu igru »Zemlja rizika« koja na zanimljiv način djeci približava i objašnjava što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda te ih potiče na razgovor o smanjenju rizika od katastrofa u školama.
– Kroz igru imaju priliku i prepoznati rizike u svojoj okolini te postati spremniji u slučaju nepogoda i katastrofa, naglasio je Škalamera.


Edukacija na ovaj način provodi se na nacionalnoj razini, a dobila je pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.