Dekapitiran pa pronađen

Riječki orao: U Ljetnom Art-kinu premijera iščekivanog dokumentarca o simbolu Rijeke

Portal Novi list

Dokumentarni film Riječki orao donosi po prvi put ispričanu priču o fenomenu nestalog, a potom pronađenog dvoglavog orla s riječkog gradskog tornjaPrva domaća premijera u ovogodišnjoj sezoni Ljetnog Art-kina u dvorištu Kapucinskog samostana rezervirana je za iščekivani dokumentarni film Riječki orao, zakazan za četvrtak, 17. lipnja u 21:30 sati, uz gostovanje redatelja Darija Lonjka, scenarista Velimira Grgića, snimatelje slike i zvuka Darija Matića i Hrvoja Podobnika te brojne druge suradnike u stvaranju filma.


Gabriele D’Annunzio i njegovo osvajanje Rijeke neki su od bizarnijih i važnijih fenomena političkog i kulturnog života 20. stoljeća, a Riječki orao donosi duboki uvid u taj fenomen, kroz priču o nestaloj i pronađenoj glavi dvoglavog orla s riječkog gradskog tornja.


Ovaj simbol grada Rijeke bio je dekapitiran 1919. i sljedećih se stotinjak godina smatrao uništenim, a onda je nestalu glavu na zidu dvorišta talijanskog imanja/muzeja Vittoriale degli Italiani, gdje se D’Annunzio povukao nakon izgona iz Rijeke, pronašao talijanski povjesničar Federico Carlo Simonelli.

RIJEČKI ORAO (Trailer) | Documentary | 2021. [HD] from Pulsar produkcija on Vimeo.


Autori Riječkog orla, scenarist i redatelj, slučajno su posjetili Vittoriale baš u isto vrijeme, točno u godini otkrića pa su sljedećih nekoliko godina proveli radeći na ovom filmu. Film donosi do sada nikada ispričanu priču o orlu, D’Annunziju i Rijeci, iz perspektive obiju strana, hrvatskih i talijanskih stručnjaka.


Riječki orao sniman je na autentičnim, vizualno impresivnim lokacijama u Rijeci i Italiji, na dvama jezicima, uz bogatu arhivsku građu i detaljno analiziranje fenomena kontroverznog D’Annunzijevog lika i djela.


Riječki orao gledatelje vodi u prošlost i sadašnjost hrvatskog Kvarnera, ali i kroz nezaboravno prostranstvo imanja Vittoriale, D’Annunzijeve vile na jezeru Garda, čiji su vrtovi prepuni povijesti.


Naime, uz glavu riječkog orla tu su i mnogi drugi objekti nestali iz gradova hrvatske obale poput Splita, Šibenika, Zadra. Danas, dijelovi D’Annunzijeve simboličke zbirke uspomena su o kojima ovaj film progovara po prvi put.


Nakon premijernog prikazivanja, Riječki orao nastavlja se prikazivati tijekom lipnja u redovnom programu Art-kina, u sedam repriznih projekcija.


Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.